Styrelsen för Högskolan i Skövde visar i sitt budgetunderlag till regeringen att man med ett högre anslag skulle kunna öka antalet programutbildningsplatser med nästan 450 stycken fram till år 2022.
Antalet fristående kurser på Högskolan skulle också kunna byggas ut kraftigt till motsvarande cirka 400 helårsstudieplatser. Det är en årligt förekommande rutin att vända sig till regeringen med ett förslag på långtidsbudget för högskolan. I dokumentet visar man på ambitioner och hur mycket statliga pengar som behövs.
– Vår nya regering har lyft fram vikten av högre utbildning och möjlighet till livslångt lärande i hela landet. Vi på Högskolan i Skövde står redo att ta vårt ansvar i det arbetet. Vi har potential att utbilda fler personer. Men det krävs högre statliga anslag för att möjliggöra den positiva potentialen, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.
Högskolan i Skövdes utbildning och forskning finns idag inom fem avgränsade områden: Biovetenskap, Handel och företagande, Informationsteknologi, Ingenjörsvetenskap samt Vård och hälsa. Om regeringen skjuter till mer pengar är det inom dessa områden Högskolans utveckling kommer att ske.
– Vi vill växa kontrollerat och med bibehållen utbildningskvalitet inom de fem områdena. I första hand handlar det om att kunna ta in fler studenter på befintliga utbildningar men vi vill bland annat också starta en ny specialistsjuksköterskeutbildning, förklarar styrelsens ordförande Kerstin Norén.
Orsaken är för bra forskare
Högskolan säger i sitt pressmeddelande att utbildning och forskning hänger ihop, eftersom all högskoleutbildning måste ha en stark forskningsförankring. Om Högskolan ska kunna erbjuda fler utbildningsplatser måste lärosätet också ha ökade forskningsresurser. Behovet av högre forskningsanslag uppstår delvis också av en paradox: Högskolans forskare är för framgångsrika.
Bakgrunden till paradoxen är att flera forskningsfinansiärer kräver så kallad medfinansiering. Förenklat förklarat innebär detta att en förutsättning för att en finansiär ska ge bidrag till forskningsprojekt är att även Högskolan bidrar med de statliga medel Högskolan får för att forska.
Det återstår att se vad regeringen säger om budgetunderlaget.