Surströmmingspremiären är den 19 augusti och även om maträtten oftast är förknippad med norra Sverige äts den förstås även i Skaraborg tillsammans med klassiska tillbehör som tunnbröd, potatis och lök.
Men nu uppmanar Livsmedelsverket att just yngre ätare av strömming bör undvika fisken pga miljögifter.
Den strömming som används vid tillverkningen av surströmming är framförallt fiskad i Bottenhavet och Bottenviken, där strömming och andra feta fiskar innehåller höga halter av miljögifter. Det är miljögifter av dioxiner och PCB som man inom EU har lagt ett förbud på att sälja, men Sverige är undantaget från lagstiftningen under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med fisken.
− Den som gillar surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket.
Barn, unga och den som vill bli gravid bör inte äta dessa fisksorter oftare än 2-3 gånger per år. Andra kan äta dem högst en gång i veckan.