Sallader och smörgåsar förvarades i en 15-gradig kyl. Nu får restaurangen ett föreläggande av Miljönämnden östra Skaraborg.
I slutet av augusti genomförde Miljönämnden östra Skaraborg en kontroll av en restaurang i Skövde. Under besöket genomfördes en kontroll av restaurangens kylar där man upptäckte att kylen hade en temperatur på femton grader.
”Den 17 augusti 2021 gjorde vi en kontroll av er verksamhet. Vid kontrollen såg vi att portionsförpackade salladsrätter och smörgåsar förvarades i två olika kylar.
I den kyl där smörgåsar förvarades uppmättes temperaturen till 12 grader Celsius. Enligt utsago placerades smörgåsarna i kylen vid klockan 9 på morgonen.
Klockslag för temperaturmätningen var cirka 13:30. I den kyl där portionsförpackade sallader förvarades i staplar om två uppmättes temperaturen till 15 grader Celsius i de sallader som stod högst upp i stapeln och till 11 grader i de som var i botten av stapeln. Enligt utsago placerades salladerna i kylen vid klockan 9 på morgonen. Klockslag för temperaturmätningen var cirka 13:40.”
Enligt Miljönämnden kan det vara förenligt med hälsofara att förvara livsmedel i för höga temperaturer och livsmedel som förvaras för varmt kan göra någon som äter livsmedlet sjuk. Därför beslutar Miljönämnden att restaurangen ska få ett föreläggande och att man vid nästa kontroll kommer att få betala för kontrollen. Enligt Miljönämnden östra Skaraborg kommer avgiften att vara 1 128 kr timmen samt en inställelseavgift på 242 kr per kontroll/tillsynsbesök.