Kommundirektör Ulrika Strandroth Frid har idag fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram ett underlag för beslut om att ansöka om medlemskap i kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Skaraborg för Räddningstjänsten Västra Skaraborgs räkning.
Även övriga kommundirektörer i de sk V4-kommunerna Essunga, Vara och Grästorp har fått/ska få samma uppdrag från sina kommunstyrelser. Anledningen till att frågan måste tas upp och beslutas i samtliga kommuner är att kommunerna idag organiserar räddningstjänsten gemensamt.
-Grunden för uppdraget är ett regeringsbeslut om att kommunerna ska ha en effektivare kommunal räddningstjänst. Nu ska vi utreda detta och om ett samgående blir aktuellt kan det ske som tidigast 1 januari 2023, säger Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör för Lidköpings kommun.
Regeringen har i propositionen En effektivare kommunal räddningstjänst (prop. 2019/20:176) angett att kommunerna ska ha ett ledningssystem för räddningstjänsten, i vilket en övergripande ledning ständigt ska upprätthållas.
Efter skogsbränderna i Västmanland 2014 gjordes utredningar för att se hur samhällets krisberedskap kunde bli bättre. En slutsats var att det behövde undersökas hur kommunal räddningstjänst kunde bli effektivare, framförallt inom ledning. En statlig utredning tillsattes 2017 med uppgift att se över vissa delar av lagstiftningen. Efter skogsbränderna 2018 gavs ett kompletterande uppdrag till samma utredare att utvärdera de operativa insatserna och ge kompletterande förslag. Lagförslagen trädde ikraft 1 januari 2021, med undantag för kraven om handlingsprogram och ledningssystem, som träder ikraft 1 jan 2022.
Förändringarna innebär bland annat en förtydligad styrning av kommunernas verksamhet, bland annat genom en utökad föreskriftsrätt för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). MSB får genom förändringarna även utökade befogenheter att under vissa förutsättningar prioritera och fördela resurser samt utöva tillsyn av kommunal räddningstjänst.