Vid två tillfällen under november kommer krogpersonal i Skövde att utbildas i Ansvarsfull alkoholservering. Syftet är att öka kunskapen om deras roll vid alkoholservering – vilka skyldigheter och befogenheter de har att agera i olika situationer.
Utbildning ger kunskap om alkohollagen och förståelse för vad som händer i kroppen när personer dricker alkohol, både fysiskt och psykiskt. Genom ökad kunskap om alkoholens risker blir den professionella yrkesutövaren mer observant på gästernas alkoholkonsumtion och beteenden och får lära sig att bedöma risksituationer kopplat till alkoholberusning. Ansvarsfull alkoholservering syftar till att minska våld på krogen samt att hindra alkoholservering till minderåriga.
– Ökad kunskap kring alkoholens påverkan och god samverkan skapar säkerhet i vår krogmiljö, vilket resulterar i en tryggare och trevligare restaurangmiljö. Utbildningen är en viktig del i samarbetet mellan kommun, restaurang och polismyndighet för att minska berusning och våldshandlingar på och runt omkring restaurangerna, säger Jenny Aronsson, drogförebyggande samordnare.
Utbildningen sker vid två tillfällen, den första delen hålls den 9 november och den andra delen den 29 november. Utbildare är Morgan Karlsson från Aleforsstiftelsen, Christina Forsblad Hellman och Antonia von Zweigbergk som arbetar som alkoholhandläggare i Skövde kommun samt polismyndigheten. Utbildningen avslutas med ett skriftligt prov.