Drogliberala attityder hos unga ökar. I Skövde kommun kraftsamlar nu socialtjänst och skola för att bryta den trenden. Under läsåret 2021/2022 startar ett drogförebyggande arbete igång med riktade insatser i skolan.
Skövde kommun har beviljats folkhälsomedel för att göra extra satsningar inom det drogförebyggande arbetet och i mars 2021 projektanställdes Catharina Ejdebäck Brinck som ANDT-pedagog, ANDT står för alkohol, narkotika, doping och tobak.
– För att kunna arbeta med att förändra ungdomars attityder till droger behöver insatserna komma in tidigt, och då är skolan en bra plats att börja, säger Catharina Ejdebäck Brinck.
I Skövde kommun samarbetar sektor socialtjänst och sektor barn och utbildning för att införa det drogförebyggande arbetet i skolan. Arbetet börjar redan i årskurs 5 och pågår sedan upp till årskurs 2 på gymnasiet. Vi använder metodmaterialet ANDT som är framtaget av CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Det går ut på att få in undervisning om alkohol, narkotika, dopning och tobak i befintliga ämnen. I materialet finns diskussionsfrågor och eleverna får själva söka efter information på nätet. Innehållet anpassas efter ålder så att man får rätt insats vid rätt tidpunkt i livet.
– Det är viktigt att prata om droger och göra det på ett sätt som blir relevant för våra unga. Det kan handla om att göra eleverna delaktiga i diskussioner och värderingsövningar, men även om att få kunskap om droger och träna på att tänka källkritiskt, säger Catharina.
Långsiktigt och hållbart arbete
Under läsåret 2021/2022 görs en storskalig satsning på att få igång det strukturerade arbetssättet. Det är startskottet på ett långsiktigt och hållbart arbete för att vända de drogliberala attityderna hos ungdomar.
– Det är jätteviktigt att vi gör något nu när vi ser en attitydförändring, innan missbruket ökar. Att förändra ungdomars attityder till droger med både tidiga och förebyggande insatser innebär många vinster för samhället och individen, säger Eva Häljestam, enhetschef inom socialtjänsten.
Förutom insatser för eleverna ingår även att höja kunskapen hos vårdnadshavare, andra vuxna och personal för att de ska kunna bemöta ungdomarnas frågor och argument kring droger. Det handlar bland annat om föreläsningar och information på föräldramöten.
Arbetet uppmärksammas
Skövde kommuns arbete med att förebygga drogliberala attityder uppmärksammas nu även nationellt. Samarbetet mellan socialtjänst och skola samt att det satsas på insatser redan i åk 5 är något unikt. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har bjudit in ANDT-pedagog Catharina för att prata om arbetet vid ett panelsamtal 8 december. Catharina kommer att berätta om arbetet, samarbetet och vilka lösningar man har hittat. Panelen kommer också att prata om vilken roll skolan spelar i det drogförebyggande arbetet.
– Det är jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas nationellt och att vi kan dela med oss av hur vi jobbar med drogliberala attityder hos unga, avslutar Catharina Ejdebäck Brinck.