Arbetslösheten ligger nu på 7,2 procent vilket kan jämföras med 7,4 i februari 2020 då pandemin började.
Samtidigt är antalet nyanmälda lediga jobb rekordstort. Efterfrågan är allra störst inom företagstjänster men också inom branscher som drabbats hårt av pandemin, såsom hotell och restaurang och handeln. Även inom vården är efterfrågan fortsatt stor.
– Arbetsmarknaden har återhämtat sig snabbt och är fortsatt stark efter restriktionerna släppte. Även om det finns en viss säsongseffekt i siffrorna ser vi att efterfrågan inte verkar klinga av, säger Anders Ljungberg, tf. analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Däremot har tudelningen på arbetsmarknaden ökat de senaste två åren. I februari 2022 var antalet som varit arbetslösa i 12 månader eller mer närmare 177 000, vilket är 23 000 fler jämfört med för två år sedan trots att arbetsgivarna upplever en stor brist på personal.
– Långtidsarbetslösheten ställer krav på Arbetsförmedlingen men även på de fristående aktörerna, kommunerna och arbetsgivarna. Många av dem som står längst ifrån arbetsmarknaden saknar gymnasieutbilding och därmed krävs satsningar på reguljär utbildning. Arbetsgivarna kan också behöva se över sina krav och erbjuda utbildningsinsatser på jobbet i högre utsträckning, säger Anders Ljungberg.