Under 2019 och 2020 genomfördes lagändringar för personlig assistans som innebar justeringar i hur hjälp med andning, samt måltider i form av sondmatning, ska tas med i beräkningen av rätt till assistansersättning.
Under fredagen presenterade Försäkringskassan dels en analys av lagändringarnas effekt, dels den årliga rapport som görs på uppdrag av regeringen och syftar till att följa utvecklingen på assistansområdet. Båda visar att fler fått rätt till assistansersättning.
— Bland barn under sju år ökade antalet nya mottagare av assistansersättning med 70 procent år 2020 och 40 procent 2021. Det är den grupp som ökat mest och också den grupp där högst andel av de nya mottagarna fått timmar beviljade för hjälp med de behov lagändringarna rörde – andning och sondmatning. Det är troligen ett resultat av att lagändringarna särskilt syftade på att hantera dessa barns situation, säger Elin Stenbacka på Försäkringskassans analysavdelning i ett pressmeddelande.
Även den årliga rapport om assistansersättningens utveckling som Försäkringskassan tar fram på uppdrag av regeringen visar att förändringar skett i beviljandet av assistansersättning. Antalet bifall har ökat och antalet avslag minskat år 2021 jämfört med året innan. Det innebär att andelen avslag har minskat. Mellan 2020 och 2021 minskade andelen avslagsbeslut från 81 procent till 75 procent, en trend som pågått sedan 2019 då lagändringen gällande andning gjordes.