Idag presenterades delar av Alliansen i Skövdes budgetförslag med fokus på satsningar kring motverkandet av våld i nära relationer, tillförandet av ett nytt yrke inom vård- och omsorg och Skövdemodellens fortsatta utveckling.
Inom vården är det allt svårare i Sverige att rekrytera rätt kompetens. Främst är det brist på undersköterskor och sjuksköterskor men även inom övriga omvårdnadsyrken. I Skövde vill Alliansen möta den utvecklingen genom att införa ett nytt yrke som kompletterar de befintliga yrkesrollerna. Syftet är att renodla arbetsuppgifterna för nuvarande vårdyrken. Alliansen föreslår 10 miljoner kronor för att 25 st medarbetare ska anställas inom det nya yrket.
— Det här menar vi höjer kvalitén för brukarna, de vi är till för, samtidigt som det skapar en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare. Bra arbetsförhållanden stärker attraktionen för att arbeta inom vård och omsorg då man får bättre förutsättningar för att göra sitt jobb, oavsett vilken yrkesroll man har, säger Katarina Jonsson (M).
Förstärkning av Skövdemodellen med fem miljoner kronor
Alliansens ambition är att människor ska vara i egen försörjning istället för att leva på bidrag. Det arbetet sker via den så kallade Skövdemodellen som är ett arbetssätt där Skövdebor som står långt ifrån arbetsmarknaden får stöd i att hitta vägen till jobb. I budgeten avsätts ytterligare fem miljoner kronor för att stärka människor att bli anställningsbara eller gå vidare till studier.
— Att människor arbetar och får möjlighet till egen försörjning är viktigt för den enskilda individen men också för Skövdes fortsatta utveckling och för att trygga vår välfärd, säger Ulla-Britt Hagström (L).
Arbete mot våld i nära relationer
Det är en mycket negativ utveckling i samhället där våld i nära relationer ökar. I större omfattning måste samhällets aktörer agera tillsammans för att öka tryggheten hos främst kvinnor och barn.
Alliansen tillför tre miljoner kronor för att stärka och utveckla arbetet mot våld i nära relationer.
— Barn lider ofta svårt och mycket i det familjerelaterade våldet och det skapar stora problem för dem i det fortsatta livet, säger Patrik Carlsson (KD). Vi måste agera mer kraftfullt för barnen och kvinnorna men också för att undvika framtida kostnader för samhället.
— Kommunen måste samverka med andra aktörer för att minska våld i nära relationer och då är samverkan som det med Kvinnohuset Tranan av stor betydelse, säger Ulrica Johansson (C).