Det slängs mindre mat i landets hushåll jämfört med tidigare.
För hushållen visar Naturvårdsverkets statistik att matsvinnet som slängs i soporna har minskat från 19 kilo per person och år till 17 kilo.
Det slängs sammanlagt över en miljon ton livsmedelsavfall varje år i Sverige. Livsmedelsavfallet delas upp i två delar; dels det som är oätligt exempelvis ben, skal och kaffesump, dels det som är onödigt att slänga, vilket kallas matsvinn, alltså mat som hade kunnat ätas upp.
– En minskning på två kilo per person kanske låter lite, men tänk så här. För hela befolkningen handlar det faktiskt om cirka 20 000 ton mat som inte slängts. Det är väldigt mycket mat som räddats, säger Karin Fritz matsvinnsexpert på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Fakta om Naturvårdsverkets undersökning om livsmedelsavfall
- Rapportering av livsmedelavfall ska göras varje år till EU, men vissa delar i undersökningen kommer att göras med andra intervaller. Det är mängden livsmedelsavfall i hela livsmedelskedjan som mäts, från livsmedelsproducenter till hushållen.
- Livsmedelsavfall består både av oätliga delar av livsmedel som ben, skal och kaffesump och matsvinn som hade kunnat ätas.
- Matsvinn är sådant som hade kunnat ätas av människor, exempelvis matrester och annan mat som anses vara för gammal.
Livsmedelsavfall i Sverige 2020 – rapport från Naturvårdsverket