Kommunen har krav på sig att ta fram ett område som ska kompensera för den yta som tas i anspråk i samband med att strandpromenaden anläggs vid Framnäs.
I det tidigare förslaget låg kompensationsytorna intill gräsudden vid Villabadet samt söder om Lockörns hamnförening. Kommunen har sedan dess lyssnat in de kritiska synpunkter som inkommit från allmänheten och funnit en alternativ plats.
Platsen och storleken på kompensationen ska godkännas av Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Fördelarna för vadarfågel och fisk bedöms bli samma, eller bättre än i ursprungsförslaget. Den föreslagna ytan omfattar totalt cirka 23 000 m2.
Kompensationsytan består idag av en stor och tät vassrugg samt ett stråk i strandkanten där sly idag fått fäste. Vassen kommer att tas bort och djupet kommer anläggas för att vid normalvattenstånd bli cirka 5-20 cm. Området innefattar även översvämningsytor som blir vattentäckta vid högre vattenstånd. Vissa djupare hålor kommer anläggas inom området, detta för att behålla vatten även vid lägre vattenstånd.
I samband med schakt kommer massöverskottet användas till att skapa låglänta slänter från befintlig mark ner till vattnet, i sydlig och nordlig riktning. En barriär mot utfyllnaden i norr bedöms positiv då den skapar en gräns mot de personer och framför allt hundar som vistas på den befintliga gräsytan vid Villabadet. Det kommer vara extra viktigt att hundar i området hålls under kontroll under juni till september, så att inte vadarfåglarna skräms. De som önskar en plats för hundbad kan använda den strand som ligger bortanför Lockörns hamn.
– Den nya placeringen har många fördelar i jämförelse. Vi behöver inte schakta lika mycket, vi kan minimera nedtagning av sly och träd. Vi kommer inte heller behöva lägga tätduk eller anlägga den pumpbrunn som var nödvändig för att säkerställa vattennivåerna. Med det nya förslaget kommer Vänerns naturliga variationer både säkerställa vattennivåerna och tillgång av föda till vadarfåglar och fisk. Dessutom blir det ju en fantastisk utsikt från spången, säger Ronnie Hollsten, projektledare, Lidköpings kommun.