Under uppväxten kommer ett barn ha tillbringat i snitt 20.000 timmar i skolan. Det gör skolan till en av de viktigaste aktörerna både när det gäller att upptäcka barn som far illa eller befinner sig i riskzonen för det.
Bris släpper nu en handbok för samtal i skolan, för att stötta skolpersonal i deras viktiga uppdrag.
Skolan är en viktig skyddsfaktor för att minska eller förhindra psykisk ohälsa hos ett barn, genom att ge varje barn en god utbildning och främja barnets utveckling och lärande. Barn uppger även att vuxna i skolan spelar en viktig roll i att upptäcka barn som far illa eller som befinner sig i riskzonen för det. Det är också dessa vuxna som barn gärna vill kunna vända sig till. För att möta barnet i den situation som hen befinner sig i krävs öppna samtal. Därför släpper Bris nu en handbok som riktar sig till skolpersonal i syfte att främja ännu fler viktiga samtal i skolan.
– På Bris märker vi inte minst hur viktig skolan är inför sommar- och julloven, då barn vänder sig till oss och pratar om sin oro inför att skolan tillfälligt stänger. Relationerna som byggs i skolan kan ofta vara ett viktigt skyddsnät runt barn och relationer kräver goda samtal. För att stötta skolan i sitt viktiga uppdrag har vi nu tagit fram en handbok som ger handfasta råd för samtal i skolan, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare Bris i ett pressmeddelande.
Handboken Samtal i skolan är en del av Bris satsning kring skolan. Under vecka 45 skickas den till alla skolor i hela Sverige och kommer att kunna beställas kostnadsfritt från Bris om skolan eller läraren vill ha fler exemplar. Handboken Samtal i skolan är framtagen med stöd av AstraZeneca.