Skara kommun strävar mot att minska sin elförbrukning med fem procent i höst och vinter.
Med anledning av situationen som råder har kommunen gjort en genomlysning av alla verksamheter. Kommunens ingenjörer och drifttekniker har tillsammans med förvaltningarna gått igenom elanvändningen och alla har tagit ett stort ansvar för att finna bra lösningar. Verksamheterna ska spara in där det ger mest effekt och där påverkan på brukare, kunder och allmänhet är liten eller godtagbar.
Kommunstyrelsen tog på onsdagen del av åtgärdspaketet som landar på en minskad elanvändning med drygt fem procent. Detta innebär en minskning med 37 000 kwH. En del åtgärder är redan genomförda, övriga kommer att vidtas under november månad. I det första steget genomför kommunen enbart åtgärder med liten eller ingen påverkan för invånarna.
– Vi har gjort ett gediget arbete i hela organisationen för att minska elförbrukningen vilket har landat ut i hundra olika åtgärder. Detta ser vi som steg ett och det finns både ett steg två och tre som vi kan vidta vid behov. Steg två och tre kommer att få större konsekvenser för våra kommuninvånare än steg ett. Därför börjar vi i den här änden och fortsätter att följa utvecklingen på daglig basis för att se ifall vi behöver vidta ytterligare åtgärder. Vi är väl förberedda och riggade för att göra mer om det behövs, säger kommundirektör Linda Esseholt Hermansson.
– Den bästa kilowattimmen är den som är sparad och därför är det så bra att denna genomlysning nu har gjorts, vilket ger ekonomisk besparing som ger oss utrymme att möta den kostnadsökning som vi nu ser komma i vinter, säger Gunilla Druve Jansson, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.
Det är många parametrar som ska vägas in när kommunen ser över sin elförbrukning. En del teknik riskerar att gå sönder om den stängs av en längre tid och en del åtgärder riskerar bara bli för syns skull utan egentlig spareffekt. Kommunen måste, oavsett energisparkrav, fortsatt prioritera exempelvis trygghet och folkhälsa – och det gör det svårt att stänga vissa verksamheter helt och hållet.
En åtgärd som bara ger en symbolisk besparing är nedsläckning av julbelysningen. Den offentliga julbelysningen på gator och torg är redan energieffektiv. Belysningen är uppskattad, skapar trygghet och julstämning. Därför släcks den inte ner men genom att anpassa tiderna då belysningen är tänd kan kommunen spara in 60% av elanvändningen jämfört med året innan.
Andra åtgärder ger betydligt större effekt, som att optimera tider för fläktar, värmepumpar och maskiner. Genom att flytta en kontorsmodul på Katedralskolan har man kunnat stänga av ett äldre aggregat och spara in 11% av skolans elanvändning. Avstängning av en elradiator i ett större förråd i kommunen har också visat sig vara en god åtgärd. Kultur- och fritid har flera energikrävande verksamheter. Badet hålls öppet även fortsättningsvis, men relaxavdelning och bastur stängs av.
Kommunens digitala infartsskyltar har ett värde som informationsbärare i kriser och kommer att fortsatta att användas, exempelvis för att informera om åtgärder som görs inom kommunen för att minska elanvändningen och tips om vad man som invånare kan göra för att minska sin egen elförbrukning.
Energieffektivisering som planeras i närtid
Ardalaskolan – injustering av värmesystem
Badhuset – LED-belysning i teknikutrymme
Brandstationen – LED-belysning i hela fastigheten
Katedralskolan – LED-belysning och spjällstyrning i ventilationen
Nya biblioteket – LED-belysning och konvektorer (värmesystem)
Valleskolan – LED-belysning och undertak samt injustering av värmesystem