Vetenskapsrådet beviljar 37 miljoner till en forskarskola på temat Nära vård.
Forskarskolan, som går under namnet SHIFT CARE – Svenska forskarskolan i Nära Vård för framtidens lärare inom hälso- och sjukvård , kommer att ha sin hemvist vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet men innehållet kommer att delas mellan de olika lärosätena i regionen.
Elisabeth Dahlborg, professor i vårdvetenskap vid Högskolan Väst har varit delaktig i att forma ansökan.
– Nu kraftsamlar vi tillsammans i vår region och det känns både nödvändigt och helt rätt. Det är roligt att högskolan och institutionen för hälsovetenskap får möjlighet att vara med och forma en forskarskola för en nära vård.
Karin Ahlberg, prefekt vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet välkomnar även hon anslaget från Vetenskapsrådet.
– Att ansökan beviljats är en framgång för institutionen och för det regionala samarbetet. Nu har vi all möjlighet att utveckla kunskapsområdet Nära vård och utbilda framtidens lärare! Jag är så glad och stolt över de forskare som i samverkan gjort en ansökan som bedömts som excellent, säger Karin Ahlberg.
Vad menas med Nära vård?
Nära vård är ett samlingsbegrepp för ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den nära vården, alltså den vård som invånare och patienter behöver ofta och i nära anslutning till där de bor, behöver stärkas och utvecklas. För att åstadkomma detta är det många som behöver agera tillsammans, både inom specialist- och primärvård och kommunernas vård och omsorg. Genom omställning till nära vård förväntas vårdinsatser bli mer samordnade och patienter ska få möjlighet att få regelbunden vård i sin hemmiljö.
Nära vård kommer att vara ett samarbete mellan lärosätena i regionen – Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet.