Högskolan i Skövde har under lång tid arbetat med att utveckla virtuell simulering som utbildningsverktyg för blåljuspersonal.
Nu får spelutvecklingsstudenter möjlighet att träffa såväl användare som experter inom området.
– Det här ingår i en kurs i spelutveckling, förklarar Per Backlund, professor i informationsteknologi, Högskolan i Skövde.
Tidigare har olika externa föreläsare bjudits in till Högskolan för att inom kursen ”Spelbaserat lärande” på masterprogrammet i spelutveckling delge sina erfarenheter av spelbaserad träning/utbildning i praktiken. Men i år får studenterna lämna föreläsningssalen och bege sig till ambulansstationen i Skövde istället.
–För våra studenter är det här en unik möjlighet att få träffa och lyssna på så många olika experter, användare och utvecklare. Och dessutom en möjlighet att få testa olika lösningar, säger Per Backlund.
Under utbildningstillfället kommer flertalet olika typer av simulering att visas upp, bland annat Skövde Ambulansenhets förarutbildning med simulatorer samt spel för träning i Försvarsmakten. Bakom idén står Per Backlund tillsammans föreläsarna Cecilia Hammar Wijkmark, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och Högskolan Vestlandet, Norge och Jonas Åsberg, utbildningsledare och sjuksköterska inom ambulanssjukvården.
–Vi såg att vi med ganska små medel kunde göra det här och förutom studenter bjuder vi in organisationer som har intresse av spel och simulering i sin verksamhet, säger Per Backlund.
Högskolan i Skövde har arbetat tillsammans med bland annat ambulansverksamheten i Skövde och byggt upp deras träningsverksamhet på stationen. Cecilia Hammar Wijkmark arbetar på MSB med virtuell simulering för träning och övning för räddningstjänst, och doktorerar inom ämnet. Under dagen medverkar även Thomas Erlandsson, Ambulansen, Skövde, Anders Jacobsson, Markstridsskolan, Andreas Silverberg, StageIT AB och Marcus Ekman, Skillster AB. De kommer bland annat tala om olika aspekter av körutbildning i simulator och hur spel kan användas vid övning inom Försvarsmakten.
Från Högskolan är också studenter som läser Spelutveckling masterprogram och Serious Games magisterprogram inbjudna till eventet den 28:e februari.