Det senaste året har elpriset ökat med upp till 3200 kronor per månad, samtidigt som den genomsnittliga pensionsutbetalningen endast ökat med 850 kronor per månad.
Det visar en ny sammanställning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu varnar mäklare för att allt fler äldre tvingas flytta.
– Våra fastighetsmäklare träffar allt fler äldre som har svårt att klara av de ökade boendekostnaderna till följd av att elpriserna stigit betydligt snabbade än pensionen. Många äldre svenskar vill bo kvar i sitt nuvarande boende så länge som möjligt men kan nu tvingas överväga att sälja sitt hem, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.
Elkostnaden för en snittvilla har stigit med 1 500 kronor per månad i nordligaste Sverige och med 3 200 kronor per månad i sydligaste Sverige, som en följd av att elpriserna ökat med över 200 procent. Samtidigt steg utbetalningarna av allmän pension och inkomstpensionstillägg med endast 6 procent, motsvarande 850 kronor per månad från 2021 till 2022.
– Äldre villaägare har ofta lägre belåningsgrad, vilket gör deras privatekonomi mindre känslig för räntehöjningar. Samtidigt drabbas de väldigt hårt av de höga el- och matpriserna samt den i övrigt kraftiga inflationen eftersom pensionen inte alls ökar lika mycket, säger Marcus Svanberg.
Trots att kostnaden för el ökat mycket i hela landet är det stora skillnader mellan länen. I Västerbotten och Västernorrland har kostnaden gått upp med 1 500 kronor. I Blekinge och Halland, som sett den största ökningen, är uppgången mer än dubbelt så stor, upp 3 200 kronor per månad.
Även livsmedelspriserna har ökat betydligt snabbare än pensionen. Enligt statistik från SCB steg priserna på mat med nära 20 procent under förra året, vilket är den största uppgången under ett enskilt år sedan 1980-talet.