Vård- och omsorgsnämnden i Skövde har beslutat om en ny hyresmodell för hyressättningen av lägenheter på särskilda boenden.
Hyresmodellen ska förhandlas med Hyresgästföreningen. Om den godkänns kommer hyrorna förändras för många boende, både uppåt och neråt. Detta skriver Skövde kommun i ett pressmeddelande.
Den hyresmodell som används idag har gällt sedan 2002. Över tid har principerna för hyressättning av lägenheter i särskilda boenden prövats och utvecklats i landets olika kommuner. Sektor vård och omsorg har därför haft ett utredningsuppdrag för att se över hyresmodellen så att den bättre anpassas efter dagens förutsättningar.
Nuvarande hyresmodell utgår från värdering av både den egna lägenhetsytan, ytan man har gemensamt med andra och tillgången till service och personal. I förslaget till ny modell har själva ytan för lägenheten och gemensamma utrymmen större viktning i hyressättningen, medan vissa värden för tillgång till service och personal som ingick i hyran i den tidigare modellen har tagits bort.
”En anpassning av hyresmodellen är nödvändig för att bättre anpassas till dagens förutsättningar och den görs med intentionen att få rätta och rättvisande hyror. I nuvarande hyresförhandling ingår också den ”vanliga” hyresförhandlingen för året. Hade vi inte sett över modellen nu så hade troligen de allra flesta fått en hyreshöjning ändå” säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Lene Lorentzen.
Både höjningar och sänkningar med nya hyresmodellen
Den nya hyresmodellen kan innebära både höjning och sänkning av nuvarande hyra. Nybyggda Ekedals äldreboende får med nya modellen en höjning på runt 700 – 900 kr/månad medan bland annat flera lägenheter på Tomtegården som är ganska små, föreslås få en hyressänkning på upp till 1100 kr/månad.
Nämnden föreslår att ingen ska få en högre hyreshöjning än 700 kr per månad första året. Resterande del av höjningen ska justeras först med nästa års hyra. Vidare ska ingen betala mer i hyra än vad som är maximal hyra för beräkning av särskilt bostadstillägg för pensionärer, vilket för närvarande är 7500 kr. Denna princip gäller även i nuvarande hyressättningsmodell.
Ny hyra behöver anmälas till Pensionsmyndigheten
Många av de boende har särskilt bostadstillägg för pensionärer och behöver därför anmäla den nya hyran till Pensionsmyndigheten, för att få rätt bostadstillägg. Det gäller även om man får lägre hyra, för att inte riskera att bli återbetalningsskyldig. Har den boende rätt till bostadstillägg kan det innebära att en stor del av den ökade hyran kompenseras genom högre bostadstillägg.
”Vi är nöjda med den nya hyressättningsmodellen, och nu avvaktar vi vad förhandlingarna med Hyresgästföreningen leder till. När förhandlingarna är klara kommer vi att informera alla hyresgäster om den nya hyran och från vilket datum den ska betalas. Vi kommer inte räkna om några hyror retroaktivt, för att inte riskera att bostadstillägg blir fel.” avslutar Lene Lorentzen.
Totalt ingår 458 lägenheter i hyresförhandlingen. 251 föreslås få en högre hyra, 207 lägenheter föreslås få en lägre eller oförändrad hyra.