Litteraturfestivalen Hela Skara läser hade premiär förra året med ett gediget program.
Gensvaret blev stort och nu blir evenemanget årligt återkommande i anslutning till Världsbokdagen i april. Bland affischnamnen denna gång märks Dick Harrison och Creepypoddens skapare Jack Werner.
Årets fantasieggande tema är Myter och mystik genom tiderna. Under perioden 20-23 april undersöker vi temat på biblioteket i Skara. Myter och mystik har länge varit viktiga komponenter i ett folks identitet. Även om vi i dag betraktar trolldom och magi som vidskepelse och de nu används flitigt som underhållning i skönlitteraturen, tog våra förfäder myterna på fullaste allvar. Det oförklarliga fick sin tolkning genom fantasifyllda berättelser som lever kvar och genomsyrar nya litterära skapelser.
Skara har som bekant en stor bokskatt med rötter ända ner i medeltiden och det kommer inte att bli svårt att hitta spännande ämnen att lyfta fram.
– Man kan hitta myter och mystik i barnlitteratur, skönlitteratur och lyrik men även i facklitteratur. Förutom fysiska böcker kan man på biblioteket också upptäcka hela skalan av media, som exempelvis streaming av filmer och ljudböcker, säger Sonia Lindblom som ansvarar för festivalen.
Hela programmet kommer att vara klart i slutet av mars men redan nu finns en hel del programpunkter klara med inriktning på barn, ungdomar eller vuxna. Historikern Dick Harrison kommer att tala om trolldom och magi som vidskepelse och underhållning. Jack Werner, som står bakom Creepypodden, har innehåll som engagerar ungdomar.
Programpunkterna för barn och familjer inkluderar workshops, barnteater och flera författarbesök, bland annat med Johan Rundberg som fick Augustpriset 2021 för sin bok ”Nattkorpen”. Sedan dess har det kommit ytterligare tre delar i den spännande serien Månvind & Hoff.
Att på det här sättet uppmärksamma litteratur för alla åldrar och inbjuda till en festival ska bidra till att fler hittar in i böckernas fantastiska värld även på längre sikt.
– Festivalen Hela Skara läser är oerhört viktig. Jag är så stolt och glad att det blir av i år igen! Det är viktigt att läsfrämjande insatser sker på olika platser i samhället, i och utanför skolan, på biblioteken och andra platser, och att de sker i olika sammanhang. Nu lägger vi fokus på ett spännande program för alla åldrar under några dagar i syfte att bidra till att ge barn, ungdomar och vuxna mer likvärdiga förutsättningar för en god läsförmåga och lustfyllda läsupplevelser, säger förvaltningschef Jytte Rixman-Svantesson.
Festivalen delfinansieras genom Statens Kulturråd som också bidrar med bokhyllor, vilka kommer att placeras ut på strategiska platser i kommunen. Även Västergötlands museum och Medborgarskolan finns med i samarbetet kring festivalen.