En ny framtid för äldres trygghet kan vara på väg, tack vare forskning vid Högskolan i Skövde.
Mobila trygghetslarm, eller GPS-larm, har identifierats som ett potent alternativ till de nuvarande digitala larmen. Dessa traditionella larm, som begränsar användaren till sitt hem, har lett till ökad social isolering bland äldre.
”Med ett GPS-larm kan den enskilde röra sig utanför det egna hemmet och larma om hen ramlar eller inte hittar hem igen.” säger Catharina Gillsjö, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan. Men trots dess fördelar är användningen av GPS-larm i kommunerna fortfarande minimal, främst på grund av bristen på ordentliga rutiner och organisation kring deras införande och användning.
Som svar på detta har Högskolan i Skövde initierat ett samverkansprojekt inom Skaraborgs hälsoteknikcentrum. Målet är att utforma en evidensbaserad arbetsmetod för att säkerställa att dessa larm inte bara introduceras, utan också effektivt används inom kommunal hälso- och sjukvård.
Gillsjö hoppas att detta initiativ kommer att leda till att fler äldre kan dra nytta av den rörlighet och trygghet som GPS-larmen erbjuder. Med forskare i framkant kan Sverige snart ta ett steg närmare en säkrare tillvaro för sina äldre invånare.