Trots stängningen av akuten i Lidköping så fortsätter Lisa Bertilsson kampen mot centraliserad sjukvård.
Lisa Bertilsson arbetade tidigare på akuten i Lidköping som akutsjuksköterska.
Hon är ett bekant ansikte för många som följt kampen för akuten i Lidköping. En kamp som för henne inte heller varit helt enkel. I september intervjuade NLT Bertilsson som då berättade om att sjukhusledningen försökt tysta deras kritik. Hon var dock en av många som inte lyssnade.
– Jag har inget att förlora. Ge mig sparken då, sa hon då.
Kampen fortsätter för Lisa Bertilsson
Idag arbetar hon istället på ambulansen i Mellerud och hennes kamp för vården fortsätter. Idag är hon en av de mest drivande inom föreningen SchysstVård där hon också är vice ordförande. Föreningen samlar in namn för att få till en folkomröstning om sjukvården. De är emot centralisering och det hela startade med nedläggningen av just akutmottagningen i Lidköping. Däremot begränsar de sig inte till Lidköping. Istället vill de se ett allmänt stopp för besparingar inom och centraliseringen av vården i regionen.
-Det här inte okej. Och då menar jag framför allt centraliseringen. Vi vill skicka en signal till politikerna, säger Bertilsson.
Lisa menar att regionen absolut kan centralisera högspecialiserad vård, men inte den nära akutsjukvården. Hon menar att den behöver man ha närhet till.
Kritisk mot Anna-Karin Skatt
I vår intervju riktar också Lisa Bertilsson skarp kritik mot SkaS ordförande Anna-Karin Skatt. Hon anser att Skatt har ett för smalt perspektiv angående nedläggningen av akuten. Bertilsson menar nämligen att hela Skaraborg drabbas.
-Redan nu är det illa och det påverkar hela Skaraborg, säger hon.
Namninsamlingen
Nyligen var SchysstVård i Framnäs i Lidköping för att samla in namnunderskrifter till deras namninsamling. Ännu vet de inte hur många namn de har samlat in då den första sammanräkningen sker i slutet på januari. Däremot är mycket volontärer igång och arbetar runt om i hela Skaraborg. Bertilsson menar däremot att de behöver mer hjälp. Då syftar hon framför allt på volontärer utanför Skaraborg eftersom folkomröstningen berör hela regionen.
Om de når målet på 140 000 namnunderskrifter eller inte är fortfarande osäkert. Men namninsamlingen fortsätter till 1 maj och sen går namnen vidare till valmyndigheten för slutlig räkning.