Undersökningen avslöjar att 70 procent av kostcheferna nu varnar för stigande kostnader för skolmat. Detta tvingar dem att sänka kvaliteten på skolmaten.
Kostchefsundersökningen är utförd av LRF Mjölk och omfattar 224 av Sveriges 290 kommuner. Undersökningen visar att kommuner redan har börjat spara in på skolmaten och därmed försämrar kvaliteten. Det är viktigt för barnens inlärning, skriver LRF Mjölk.
I spåren av inflation och ränteuppgångar ser kommuner och regioner ökande ekonomiska utmaningar, med ett samlat underskott på nära 30 miljarder kronor förutspått för 2024.
Tre av fyra kommuner har gjort förändringar i skolmaten och 35 procent har redan behövt minska sina hållbarhetsambitioner. Dessa förändringar innefattar minskade portioner på kött, fisk, begränsat utbud av grönsaker och frukt samt ökad användning av halv- och helfabrikat. Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert på LRF Mjölk, uttrycker oro för att denna utveckling kan påverka ungas hälsa och välbefinnande.
”En av tre elever i grundskolan börjar ofta skoldagen på tom mage. Skolmaten är kritisk för barns och ungas näringsintag, inlärning och långsiktiga matvanor,” säger Sundin.
Läs mer om ämnet skolmat nedan.