Tullverket vidtar nya åtgärder för att stärka säkerheten vid Sveriges gränser. Nu får personalen vara beväpnad med tjänstepistol.
Generaltulldirektör Charlotte Svensson meddelar att uniformerad personal nu kan vara beväpnad med tjänstepistol vid gränskontroller. Detta beslut baseras på den ökande grova kriminaliteten, särskilt relaterad till stora narkotikabeslag.
Svensson förklarar att dessa beslag direkt påverkar kriminella gängs ekonomi, vilket ökar risken för att de ska försöka återta narkotikan. ”Sedan tidigare är vår civilklädda personal beväpnad, men nu utökar vi detta till även att inkludera uniformerad personal vid kontroller,” säger hon.
Denna utveckling kräver en höjd säkerhetsnivå för Tullverkets medarbetare, särskilt vid hantering av högrisk-situationer som stora narkotikabeslag. Tullverkets kontrollpersonal kommer att kunna vara beväpnad i olika situationer, inklusive vid bevakning och transport av stora beslag.
Jennie von Alten, chef för Tullverkets kontrollavdelning, betonar att det är viktigt att kunna göra bedömningar om beväpning för specifika uppdrag baserat på riskbedömningar. ”Vi ska noggrant analysera och bestämma i vilka situationer ytterligare beväpning är nödvändig,” förklarar hon.
Det kommer dock att ta tid att implementera dessa förändringar fullt ut. Utbildning av personal, inköp av vapen och ökade budgetanslag är nödvändiga steg i processen.
Utöver tjänstepistoler har Tullverket också övervägt att införa elchockvapen och kroppskameror. Efter noggrann utvärdering har man beslutat att inte införa elchockvapen i nuläget, men planerar en pilotverksamhet med kroppskameror för att minska risken för eskalering av hotfulla situationer.