Den 11:e januari släppte Ekot en granskning där de anklagade en bilskrot i Skaraborg för fusk. Efter vår efterforskning i ärendet rasar nu bilskroten mot Ekot.
Det var den 11:e januari i år som Ekot släppte en ny granskning. Man fortsatte att granska bilskrotare och försäljning av svenska bilar till utlandet. Också en granskning som nu gör att ena bilskroten i granskningen rasar mot Ekot.
Efter att vi skrivit att Ekot gjort en granskning började vi få in uppgifter från olika håll att deras granskning inte visar hela verkligheten. Vi började då att gräva mer i saken själva.
Ekots reporter svarar
Vi började med att skaffa oss lite grundläggande information kring fallet. Därefter valde vi att kontakta en av de ansvariga reportrarna bakom Ekots granskning. I detta fallet Per Kudo.
Vi börjar med att bekräfta uppgifterna om vilka fordon det rör sig om. Det visar sig att vi granskar samma fordon som Ekot tittat på.
I reportaget från Ekot pratar man om att fordon som registreras som skrotade i Sverige faktiskt inte skrotas utan säljs till utlandet. Förvisso säger de inte uttryckligen att så är fallet med vår lokala bilskrot i Skara, men i sammanhanget får man väldigt lätt det intrycket. Ekots reporter Per Kudo menar att de inte heller sagt det, vilket stämmer. Däremot ifrågasätter vi om man inte som lyssnare lätt kan få den bilden. Han svar blir kort.
-Möjligen, säger han.
Så för att förtydliga så har inte bilskroten i Skara registrerat fordonen som skrotade i Sverige och sedan sålt de vidare.
Däremot menar Kudo på att skolan som de lyfter i deras reportage har lämnat in bilen för skrotning. Som grund för det menar han att de fått kvitton från skolan som stärker den bilden. Dessa kvitton vill han däremot inte dela med sig av till oss.
”Kvitton”
Eftersom Ekot inte önskade dela med sig av kvittona (vilket vi har viss förståelse för då Skaraborgs Nyheter inte precis är en rikskänd tidning) tog vi saken i egna händer. Vi begärde att få ut samma kvitton som Ekot fått ta del av. Skara kommun svarade oss snabbt med underlaget och la till följande.
”Den betalningsinformation som kommunen lämnat ut till EKOT är en insättningsuppgift från banken (se bifogat) som visar att kommunen mottagit inbetalning på ersättning från leverantör som kommunen utgick från var för skrotning av fordon.”
Underlaget beskrivs enligt oss bättre av kommunen som en insättningsuppgift snarare än ett kvitto. Underlaget är nämligen bara en inbetalning som skett till kommunen där betalningsreferensen är aktuella registreringsnummer på fordonen (det står ingenting om skrotning i betalningsreferensen). Detta ansåg dock Ekot tillsammans med skolans uttalanden som tillräckligt. Vi frågade nämligen reportern hos Ekot om de kontaktat bildemonteringen innan de publicerade artikeln. Han ansåg dock att något behov för det inte förelåg.
Bilskroten rasar
I vår kontakt med bilskroten i Skara bekräftar de att Ekot inte kontaktat dem innan de publicerade deras granskning.
Däremot kan de visa på uppgifter som går i strid med Ekots uttalanden. Vi får nämligen direkt vid begäran ta del av bilskrotens kvitton för överlåtelsen. Där framgår att fordonen inte var vigda för skrotning utan att bildemonteringen hade möjlighet att även sälja fordonen vidare. Detta genom att de köpts ”som rep. objekt med divs. defekter”.
Företrädare för bildemonteringen blir intervjuad av oss och han tycker det är tråkigt hur bolaget blivit framställda av Ekot och rasar mot deras inslag.
-Först och främst är det väldigt tråkigt att bli anklagad för ett sånt här brott efter att vi haft vår verksamhet i 30 år. Vi har koll på problemen i branschen, men vi är inte en del av det problemet, säger han.
Han känner också en besvikelse över att varken Katedralskolan eller Ekot kontaktat de innan de uttalat sig om deras verksamhet.
-Jag är väldigt besviken att varken skolan eller public service har kontaktat oss. Hade bara Ekot hört av sig till oss hade det inte behövt bli så här, tillägger han.