Resultaten från Arbetsmiljöverkets kontroller visar på en växande arbetslivskriminalitet i Sverige. Det förvärras av oroligheter i omvärlden och ekonomisk osäkerhet.
Med arbetslivskriminalitet menas exempelvis när företag bryter mot regler om arbetsmiljö, tar del av bidrag de inte har rätt till, inte betalar skatter/avgifter eller låter människor arbeta som inte har arbetstillstånd.
Arbetslivskriminaliteten är ofta systemhotande och innebär utnyttjande av arbetstagare och välfärden enligt Arbetsmiljöverket. De kontroller som genomförts har avslöjat ett brett spektrum av brott och regelöverträdelser. Det understryker behovet av fortsatt samverkan mellan myndigheter och andra samhällsaktörer.
Arbetsmiljöverket rapporterar om ett utökat myndighetssamarbete mot arbetslivskriminalitet. Sju regionala center har genomfört över 3 000 gemensamma kontroller under 2023, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med 2022. Sammanlagt har nära 12 000 kontroller utförts sedan samarbetet startade 2018
Sedan 2018 har myndigheterna genomfört nära 12 000 gemensamma oanmälda kontroller, där drygt hälften av de kontrollerade företagen har uppmanats att åtgärda brister. Bland dessa brister finns allvarliga arbetsmiljöproblem, svart arbetskraft, boenden på arbetsplatser, misstänkt människohandel och skatte- och bidragsbrott. Arbetsmiljöverket och andra involverade myndigheter understryker vikten av samverkan för att effektivt bekämpa arbetslivskriminaliteten och skydda arbetstagare samt säkerställa rättvisa förhållanden på arbetsmarknaden.