Nio av tio företag som försöker rekrytera upplever svårigheter med att hitta rätt kompetens, en trend som varit konstant sedan 2015.
Enligt Kristina Cunningham, expert inom kompetensförsörjning, visar detta att det inte enbart är konjunkturläget som styr rekryteringsmöjligheterna. Enkäten visar att rekryteringsbehovet varierar mellan olika branscher. Vissa påverkas av den rådande byggkrisen medan andra, som elinfrastruktur och IT, fortfarande har ett högt rekryteringsbehov.
Ett misslyckande att rekrytera rätt kompetens kan leda till negativa konsekvenser för företagens lönsamhet och leda till att befintlig personal måste arbeta mer. Det vanligaste problemet är bristen på yrkeserfarenhet, vilket gör att företagen ofta sänker sina krav och anställer personer baserat på attityd eller engagemang.
Enkäten understryker behovet av yrkeskompetens, särskilt på gymnasial nivå och att det finns en brist på matchning på arbetsmarknaden. För att förbättra situationen föreslås att fler bör läsa yrkesutbildningar, att utbildningar anpassas mer efter arbetsmarknadens behov och att det skapas bättre förutsättningar för omställning och yrkesväxling. Svenskt Näringsliv efterlyser en fortsatt expansion av yrkeshögskolan och betonar vikten av att utbildningarna svarar mot arbetsmarknadens behov för att minska kompetensbristen och främja innovation samt ekonomisk tillväxt.