Striden fortsätter nu om A-lotterierna ekonomisk förening i och med att regeringens utredare Gunnar Larsson har lämnat sin förslag.
A-lotterierna ekonomisk förening är den organisation som sedan 1956 äger de socialdemokratiska lotteriverksamheterna. Organisationen ägs av Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund SSU. All lotteriverksamhet bedrivs av operatörsbolagen Kombispel och Nordic Lottery.
Förra året fick en statlig utredare i form av Gunnar Larsson i uppdrag att se över partipolitiska lotterier. Idag presenterades resultatet av utredningen.
Stora lotterier
Under eftermiddagen idag höll finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och utredaren Gunnar Larsson en gemensam pressträff där förslaget presenterades. Wykman inledde och meddelade att bakom utredningen finns frågan om förtroende för det politiska systemet.
Efter hans inledande tog utredaren Gunnar Larsson ordet. Han berättar att i dagsläget är det Wykmans parti Moderaterna, men även Socialdemokraterna som bedriver lotterier. Koncernen bakom Socialdemokraternas lotterier heter A-lotterierna. Nedan har vi bifogat en tabell med grundläggande information från utredaren om ekonomin i de båda lotterierna.
Lotteri: | Socialdemokraternas lotteri | Moderaternas lotteri |
Försäljning: | ca. 250 miljoner kr | ca. 6 miljoner kr |
Antal sålda lotter: | ca. 2 000 000 | ca. 30 000 |
Vinst: | ca. 42 miljoner kr | ca. 1,5 miljoner kr |
Vidare jämför Larsson detta med hur det ser ut i andra länder. Enligt hans bedömning är det bara Norge som har ett liknande system som Sverige med partilotterier. Däremot poängterar han att alla de partipolitiska lotterierna i Norge tillsammans omsätter cirka 10 miljoner kr. Vilket alltså betyder att verksamheten är relativt blygsam.
Förslagen
Gunnar Larsson presenterar två huvudalternativ för hur man kan hantera lotterifrågan. Antingen förbjuder man verksamheten eller så reglar man den hårdare. Därefter väger han alternativen mot varandra.
Som Wykman nämnde var en stor fråga för utredningen om lotterierna har skadat förtroendet för partierna och det politiska systemet. Utredaren Gunnar Larsson meddelar svaret på den huvudfrågan senare i hans presentation. Han har kommit fram till att partiernas lotterier inte har skadat förtroendet för de politiska partierna och det politiska systemet. Därav menar han också att ett förbud av verksamheten är ett för långtgående förslag i hans mening.
Däremot föreslår han att partiernas lotterier ska få sämre förutsättningar att bedriva lotteriverksamhet än exempelvis lotterier som drivs av idrottsrörelsen. De sämre förutsättningarna vill utredaren uppnå genom högre krav. Kraven har föreslår är följande:
- Lotterierna ska betala spelskatt på deras behållning.
- Lotterierna ska inte längre få sälja lotter på kredit.
- Lotterierna ska inte få lämna bonus på samma förmånliga sätt som andra lotterier.
- Lotterierna ska vara skyldiga att lämna tydlig information om vilket parti som står bakom lotteriet.
Förslagen föreslås bli lag 1 januari 2026 av utredaren. Däremot utesluter inte finansmarknadsministern att ett förbud också kan bli lag. Han menar att regeringen först behöver analysera utredningen mer.