Nu kan man lämna matfett och matolja i hela Avfall och Återvinning Skaraborgs upptagningsområde skriver de i ett pressmeddelande.
Från och med 1 januari i år räknas matolja och matfett som matavfall och ska separeras från annat avfall för återvinning. Nu kan man lämna det i alla återvinningscentraler som Avfall och Återvinning Skaraborg har hand om.
— Olja och matfett ska inte spolas ner direkt i avloppet. Även om fettet är flytande när det spolas ner så är det stor risk att det stelnar och fastnar i ledningar och pumpstationer på vägen till reningsverket. Stopp som orsakas av fett är onödiga och kostsamma, både hemma och i det kommunala ledningsnätet, säger Jenny Sjökvist VA-chef i Skövde kommun.
Så fungerar det
Överblivet fett från matlagning ska efter att det svalnat hällas i en flaska av något slag. När flaskan är full ska den tas med till återvinningscentralen och lämnas i de röda miljöskåpen avsedd för matfett. Små mängder fett som blivit kvar i stekpannan eller kastrullen kan torkas ur med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen.
Det använda matfettet som samlas in på återvinningscentralen hämtas upp för återvinning av företaget Quatra. All matolja och matfett omvandlas sedan till förnybart biobränsle och behållarna, till exempel plast- och glasflaskor, tvättas och sorteras för återvinning. Initiativet syftar till att minska miljöpåverkan och främja återvinning av matfett, vilket i sin tur bidrar till en mer cirkulär och hållbar hantering av resurser.
Skonar avloppet och miljön
Från och med 1 januari 2024 ska använd matolja och matfett räknas som matavfall och separeras från annat avfall för återvinning. Genom att matfett och matolja sorteras på rätt sätt minskas risken för stopp i avloppssystemet samtidigt som resursen kan tas till vara och återvinnas till biodrivmedel.
De kommuner som Avfall och Återvinning Skaraborg berör är:
- Essunga
- Falköping
- Grästorp
- Gullspång
- Götene
- Hjo
- Karlsborg
- Mariestad
- Skara
- Skövde
- Tibro
- Töreboda
- Vara