I och med att fler letar efter begagnade bilar istället för att köpa nytt så kommer Riksförbundet M Sverige med goda råd vid bilköpet.
Att köpa begagnat kan leda till oförutsedda avgifter. Därför kommer Carl-Erik Stjernval, teknisk rådgivare hos M Sverige med sin bästa tips vid köp av en begagnad bil.
1. Bilens storlek kan spegla kostnaderna
Att köpa en för stor bil kan leda till högre kostnader. Inte bara i priset men även skatt, försäkring och drivmedel. Kostnader som kan vara onödiga för den som köper en för stor bil. Undvik onödig teknik, varken en SUV-kaross eller fyrhjulsdrivning är nödvändigheter för merparten av körningen. Prioritera i stället saker som att serviceboken är väl ifylld och att vinterdäcken är bra.
Har du en bil att byta in? Begagnatpriserna har legat stadigt –acceptera inga skambud från bilhandlaren.
2. Handla gärna privat
Priset är ofta lägre när man köper från en privatperson om man jämför med en bilfirma. Men då är det däremot svårt att reklamera fel eller att få några garantier. Säljaren är skyldig att informera om bilens kända fel och brister. Resten måste du själv kontrollera, inklusive ägarförhållanden, eventuella skulder eller lån.
Upprätta ett köpavtal. Det kan också vara tryggt för både köpare och säljare att genomföra ägarbytet med hjälp av Transportstyrelsens app Mina Fordon och att betala med Swish.
3. Spara annonsen
Annonsen blir alltid en del av bilens avtal, så spara en kopia. Det som står i annonsen gäller. Har bilhandlaren försökt reservera sig för felskrivningar eller försöker sälja på dig en extra garantiförsäkring? Det är en varningsklocka för att inte vilja ta ansvar. Köp bil hos någon annan. Det ska alltid finnas en varudeklaration på bilen i bilhallen. Samma sak här: saknas den, gå till någon annan firma.
4. Ångra dig när du kan
Skriv inte på något papper hos bilfirman innan du verkligen har bestämt dig. Om du ändå gör det och sedan ångrar dig kan du bryta avtalet så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlaren har då rätt till viss ersättning. Efter att du har tagit emot bilen går det inte att ångra sig. Undantaget kan vara om hela köpet gjorts upp på distans, då gäller ångerrätten i 14 dagar räknat från den dag bilen har levererats hem till dig.
5. Missa inte rätten att reklamera
Reklamationsrätten gäller oavsett hur begagnad bilen är. Även om företaget inte lämnar några garantier, vilket är frivilligt, så gäller alltid konsumentköplagen. Fel som inträffar plötsligt, som exempelvis en brusten kamrem, räknas sällan som ursprungligt.