Kemikalieinspektionens senaste granskning har visat på oroväckande resultat när det gäller förekomsten av farliga ämnen i produkter sålda online.
I en omfattande undersökning av 280 varor, inklusive leksaker, smycken, elektronik och mjukplastprodukter, inköpta från 81 olika webbplatser, visade det sig att en betydande andel innehöll otillåtna ämnen.
Enligt undersökningen hade 77 procent av de produkter som köptes från dropshippingbutiker farliga ämnen, jämfört med 42 procent från marknadsplatser och 34 procent från traditionella webbutiker.
– Farliga ämnen som förekom var bly i elektriska produkter, kadmium i smycken och kortkedjiga klorparaffiner och ftalater i mjuka plastmaterial, säger Karin Rumar på kemikalieinspektionen.
Karin Rumars, från kemikalieinspektionen, ger råd till konsumenter som handlar på nätet
• Ta reda på var produkten skickas ifrån. Produkter som är tillåtna att sälja i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige om de till exempel saknar korrekt märkning eller innehåller vissa förbjudna hälso- eller miljöfarliga ämnen.
• Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig, eller en piratkopia.
• Fundera en extra gång när du köper billig elektronik såsom hörlurar eller laddare. Välj hellre kända varumärken.
Farliga ämnen som förekom i produkterna
• Bly är ett mycket giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.
• Kadmium är giftigt för miljön och kan ge benskörhet, njurskador och cancer.
• Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) är skadligt för vattenlevande organismer. Det är också mycket långlivat, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.
• Ftalater (till exempel DEHP, DIBP, DBP, BBP) är en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och vissa är misstänkt hormonstörande.
Källa: Kemikalieinspektionen