Vinnarna i Årets kökshjälte presenterades idag av landshövding Anders Danielsson på en lunch på residenset.
I stället för en vinnare beslutade man för att göra två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun.
Med priset Årets kökshjälte vill Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmärksamma allt bra arbete som görs. På sikt leder det till att det lagas mer mat med svenska och lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg. De som har nominerats är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker. Ett stort antal nomineringar kom in och bland de fem kommuner som gick vidare har vinnarna utsetts.
Motiveringen för Årets kommun, Lidköping: Nathalie Torstensson, Lennart Jonson och Frida Nilsson arbetar kontinuerligt med att få fler lokala råvaror i de offentliga måltiderna. Genom att samarbeta och våga testa nya metoder hittar de nya vägar för att uppnå mer lokal mat på de offentliga tallrikarna.
Motiveringen för Årets eldsjäl, Madelene Enarsson: Madelene har ett brinnande intresse av att knyta kontakter med lokala producenter och livsmedelsföretag. Hon strävar efter att kunna servera närproducerade råvaror efter säsong i alla sina kök. Hon tar också hjälp av lokala producenter för att utbilda sin egen personal.
Övriga kommuner som gick vidare och som också var närvarande på lunchen var Mellerud, Skövde och Tanum.
På bild: Årets kökshjälte 2020, kategori Årets Eldsjäl, är Madelene Enarsson från Bengtsfors. Från vänster: Madelene Enarsson (årets eldsjäl), Anders Danielsson (landshövding), Pernilla Fischerström (Länsstyrelsen) och Erika Kvarnlöf (Länsstyrelsen).