En ny studie från Göteborgs universitet visar att höginkomsttagare och personer med högre utbildning har betydligt lägre risk att avlida efter en stroke jämfört med lågavlönade.
Resultaten, som presenterades vid den europeiska strokekonferensen i Basel, indikerar att socioekonomiska faktorer spelar en stor roll i strokeöverlevnad. Detta från ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, forskningsledare för studien, betonar vikten av att adressera dessa skillnader för att förbättra folkhälsan och främja jämlikhet i hälsa.
– Antalet personer som drabbas av stroke i Europa beräknas öka och behovet av effektiva insatser är därför viktigare än någonsin. Riktade strategier är avgörande, politiker måste skräddarsy lagstiftning och ta hänsyn till specifika omständigheter och behov i olika delar av samhället, medan vården bör överväga att identifiera patienter med högre risk för dödlig utgång vid stroke, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.
– Genom att ta itu med skillnaderna kommer vi inte bara att stödja principerna för jämlik i hälsa, utan också ha möjlighet att avsevärt förbättra den totala folkhälsan, avslutar hon.
Studien inkluderade data från 6 901 strokepatienter och visade att personer med flera socioekonomiska nackdelar hade upp till 24 procent högre risk att dö efter en stroke.