Från och med 1 januari 2027 kommer Sveriges hushåll att börja betala en ny avgift kallad effektavgiften.
Denna avgift introduceras av elnätsbolagen i linje med Energimarknadsinspektionens krav på att införa en ny prismodell som baseras på hushållens effektuttag. Det innebär att hushåll som använder flera elektriska apparater samtidigt kommer att få högre elräkningar.
Vissa elnätsbolag har redan infört avgiften, alla ska dock ha implementerat det senast 2027.
Syftet med effektavgiften är att minska belastningen på elnätet genom att uppmuntra hushållen att sprida sin elförbrukning jämnare över dygnet. Detta anses nödvändigt då Sveriges elnät är dimensionerat för att hantera störst möjliga belastning, men allt oftare utmanas av ökande toppar i elanvändningen. Redan idag har flera elnätsföretag börjat införa denna avgift, och beroende på konsumentens användningsmönster kan det faktiskt leda till både högre och lägre kostnader.
Energimarknadsinspektionen framhåller att den nya prismodellen ger incitament till elanvändare att undvika effekttoppar, vilket kan minska risken för nätproblem under höglastperioder som morgnar och kvällar. En mer jämn belastning på nätet har flera fördelar, inklusive ett mer effektivt nyttjande av befintligt nät, vilket kan leda till generellt lägre elnätskostnader och elpriser.