Ett lokalt fastighetsbolag vid namn P 2007 Pinjen AB har gått i konkurs, vilket vi släppte vår första artikel om i förrgår. Under gårdagen kom ytterligare en artikel på ämnet. Bolaget har haft en händelserik resa trots sin korta tid. Detta är också den sista artikeln som behandlar konkursen för detta bolaget.
Gårdagens artikel slutade med två parallella spår. Dels behandlade vi avhopp i styrelsen för bolaget, men dessutom vad som hände i övriga koncernen samtidigt. Nu tar vi vid i augusti 2022 när det senaste avhoppet skedde i bolagets styrelse.
Betalningsanmärkningar på tiotals miljoner
Ett par lokala företag får kort efter ovanstående utslag på sina ansökningar om betalningsförelägganden mot bolaget. Varje skuld uppgår till cirka 90 000 kr i genomsnitt.
Men sen cirka en månad efter förändringen av styrelsen så kommer en kalldusch för bolaget. En långivare får även denna utslag på sin ansökan om betalningsföreläggande. Beloppet är däremot hissnande stort. 51 590 638 kr.
Som om ovanstående inte vore nog så haglar det nu in utslag på betalningsanmärkningar på mindre belopp i en rasande takt. Allt ifrån telefoniföretag, till grävföretag och myndigheter finns på listan. Pressen ökar således markant på Varaföretaget.
Intern försäljning
Innan årsskiftet 2022/2023 händer dock något. Bolaget säljer en av sina fastigheter i Vara. Köparen? Ett annat bolag som ägs av samma person, men ett bolag helt utan betalningsanmärkningar och betalningsförelägganden mot sig.
Det dröjer också nästan sex månader innan det bolaget fick en betalningsanmärkning. Ironiskt nog avsåg dock anmärkningen stämpelskatt för fastigheten i fråga.
Kronofogden utmäter och Skatteverket agerar
Ungefär en vecka efter ovanstående försäljning (dvs en vecka in i 2023) så har bolaget över 70 miljoner i skuldsaldo hos Kronofogden. Detta agerar dock Kronofogden på och börjar att utmäta bolagets tillgångar vid flera tillfällen. Ibland får man in tillräckligt för att betala en del skulder och ibland misslyckas utmätningsförsöken. Precis som vi sagt ovan kan vi dock konstatera att pressen på bolaget ökar.
Betalningsanmärkningarna fortsätter att komma in, men i april 2023 har tålamodet tagit slut för Skatteverket som ansöker om att försätta bolaget i konkurs. Ansökan avslås dock och till början på juni så växer bolagets skulder hos Kronofogden till nästan 80 miljoner kr. I juni inkommer också ännu en konkursansökan, som även den avslås.
Kommunala bostadsbolaget köper upp
Skulderna hos Kronofogden fortsätter att växa tills januari 2024 då de uppgår till cirka 90 miljoner kr. Därefter sker dock en radikal förändring.
Vara Bostäder AB blir lagfaren ägare till tre fastigheter tillhörande bolaget. Detta efter först två misslyckade försök att köpa fastigheterna på exekutiv auktion. Köpeskillingen uppgår till cirka 40 miljoner kr.
Vän av ordning frågar sig nog också nu vad som hände med fastigheten ovan. I maj 2024 blev långivaren vi nämnde ovan lagfaren ägare till fastigheten. Men det dröjde alltså cirka 1,5 år innan det kunde ske. Priset på den exekutiva auktionen landade på lite mer än hälften av det taxerade värdet för fastigheten.
Likvidation och konkurs
Då bolagets årsredovisning för 2022 aldrig inkom till Bolagsverket så utfärdade myndigheter vidflera tillfällen påminnelser om detsamma. När det ändå inte skedde så beslutades det om likvidation av bolaget i början på juni.
Ett antal veckor senare försattes bolaget i konkurs. Därmed tog också resan slut för Varaföretaget. För närvarande pågår konkursen och tiden får utvisa hur långdragen konkursen blir. Denna artikel innebär också slutet på vår artikelserie om konkursen.