38 procent av de 71 522 bostäder som Anticimex besiktigat i år har brister i brandskyddet. De vanligaste problemen är att man inte monterar tillräckligt många brandvarnare och att brandsläckare saknas.
Den 1 december inföll Brandvarnarens dag, ett bra tillfälle för alla att kontrollera brandskyddet hemma.
Anticimex genomför varje år cirka 100.000 skadeförebyggande besiktningar i bostäder, och ett fungerande brandskydd är en viktig del av besiktningen. En sammanställning av de 71.522 besiktningar Anticimex har genomfört under år 2020 till och med vecka 47, visar att många har brister i brandskyddet hemma:
- 38 procent av de besiktigade bostäderna fick minst en anmärkning på brandskyddet.
- Den vanligaste anmärkningen i Anticimex besiktningsprotokoll var att det inte fanns tillräckligt med brandvarnare (20%), följt av att brandsläckare saknades (9%) och på tredje plats att brandsläckaren fanns men inte av typen pulversläckare på 6 kg (8%).
- I 4 procent av bostäderna saknades brandvarnare helt och hållet, trots att det är ett krav i bostäder.
- Pulverbrandsläckare bör bytas ut efter 10 år, men i 4 procent av de besiktigade bostäderna var pulverbrandsläckaren äldre än 10 år. En brandsläckare bör också vara lättillgängliga, men i 1 procent av de besiktigade bostäderna var brandsläckaren olämpligt placerad.
- En vanlig anmärkning är även att brandfilt saknas. Rekommendationen är att det bör finnas en i varje bostad, gärna 180×120 centimeter stor.
– Ett fungerande brandskydd hemma räddar liv, säger Mikael Aderskog, husexpert hos Anticimex. Och det är inte så komplicerat som många tror – se till att det finns tillräckligt många brandvarnare, testa löpande att de fungerar och ha rätt typ av brandsläckare samt brandfilt lättillgängligt.