Den som värmer sitt hem med ved har kanske redan märkt det: priserna kryper uppåt, tillgången varierar – och oron växer.
Det handlar inte bara om en kall vinter eller hög elräkning. Nu pekar signalerna från skogsindustrin på något större, och mer långvarigt.
Enligt den senaste marknadsrapporten från Skogsindustrierna har 2025 inletts betydligt tuffare än väntat. Sågverken pressas av höga kostnader, låg efterfrågan och ett svagt byggande. Produktionen är i nivå med 1990-talskrisens bottennotering.
Många hushåll siktar på att ha nästa vinters ved redo redan innan påsk. Därför väcker årets oro extra mycket uppmärksamhet just nu.
Tufft läge för svensk Skogsindustri
I kombination med ett osäkert handelsläge och en starkare krona ser framtidsutsikterna dystra ut för en industri som annars förser Sverige med stora mängder restprodukter – som just ved.
Det är lätt att glömma hur beroende vi är av sågverken för mer än bara virke till byggprojekt. En stor del av den ved som säljs till privatpersoner, både i form av traditionella vedträn och pellets, kommer från rester och spill som uppstår när trä sågas upp för andra ändamål. Om maskinerna står still, står snart även leveranserna still.
– Den senaste tidens tvära kast inom handelspolitiken gör att oförutsägbarheten lägger sig som en våt filt över svenska massa- och pappersproducenter, som exporterar 90 procent av produktionen. Om handelskriget eskalerar kan det bland annat leda till stora rubbningar i de globala handelsflödena och produktförskjutningar. Hela vidden av konsekvenserna är svår att förutse annat än att det handlar om väldigt stora potentiella rörelser, säger Charlotte Dickens, marknadsanalytiker för massa och papper på Skogsindustrierna.
För många hushåll på landsbygden är vedeldning inte bara ett komplement utan en nödvändig del av energiförsörjningen. Och i tider där el- och fjärrvärmepriser rört sig uppåt har ännu fler sökt sig tillbaka till kaminen. Men med ökad efterfrågan och minskat utbud är risken uppenbar: ved kan bli både dyrare och svårare att få tag på.
Utöver den inhemska utvecklingen kastar det globala handelsläget en skugga över branschen. Svenska skogsprodukter exporteras till stora delar av världen, och när världshandeln svajar kan råvaruflöden förskjutas snabbt. Om mer trä exporteras för att kompensera för låg efterfrågan hemma, kan det ytterligare begränsa tillgången nationellt.