I dagsläget finns det många unga vuxna i i ålder 19-29 år som varken arbetar eller studerar. Därför har projektet MEET startats för att hjälpa dessa att komma ut i samhället baserat på deras egna villkor. Nu har beslut tagits om en fortsatt finansiering.
Projekt MEET syftar till att med stöd och stimulans hjälpa ungdomarna att på sikt inkluderas i samhället. Socialfonden förlänger nu projektet till 31 mars 2022.
Projektet vänder sig till målgruppen hemmasittande unga vuxna i åldrarna 19-29 år, som varken arbetar eller studerar och behöver extra stöd och stimulans för att komma närmare arbete eller utbildning, och på så sätt stegvis öka graden av inkludering i samhället. Dessa personer befinner sig i ett långvarigt utanförskap, som inte heller underlättas av pågående pandemi.
Man håller hus i Skövde på Medborgarskolan och i Falköping på Coompanion Skaraborg. Projektägare är Medborgarskolan Väst med samverkanspartner Coompanion Skaraborg.
-Vad är vanliga anledningar att det kommer sig att individer hamnat utanför?
-Det finns många olika orsaker att man befinner sig utanför samhället i ett ”Ingemansland” där man inte passar in i samhällets satta normer. Orsaker kan vara psykisk ohälsa, olika neuropsykiatriska diagnoser, skolbakgrund som inte varit positiv berättade Eva Heinrich Longberg som är projektledare, i en tidigare artikel till Skaraborgs Nyheter.
-Nya mötesplatser skapas i samarbete med varje deltagare utifrån individens intressen och förutsättningar för att på så sätt komma in i ett större socialt sammanhang. Mötesplatser kan vara fysiska – i en lokal, på ett bibliotek, på ett café eller hemma – men vi vill också skapa nya former i den digitala världen som kan locka deltagarna, berättar Eva.
-Att komma med i en förening eller någon annan typ av fritidsaktivitet är ett steg vidare till inkludering i samhället och kan vara vägen till framtida arbete eller studier, avslutar Eva.
Lyckat utfall
– Vi har i dagsläget nått ett fantastiskt resultat, säger projektledare Eva Heinrich Longberg på Medborgarskolan. 19 deltagare har gått vidare till arbete/praktik eller studier. Vi kommer till exempel fortsätta med hästunderstödda insatser som har fallit väldigt väl ut och där vi har sett stora förändringar hos deltagarna.
Deltagare i projektet är nöjda
– MEET är en trygg plats och ett viktigt sammanhang som alla behöver och där förståelse och värme finns, säger en av deltagarna i projektet. Nu vågar jag göra mer än att bara drömma om en framtid. Jag har fått livslust, energi och nya vänner.
– Jag har fått så mycket mer hjälp än jag någonsin kunnat föreställa mig, säger en annan deltagare. Jag har en engagerad handledare som tar sig an överväldigande arbetsuppgifter där sjukvården och samhället misslyckats. Hon är guld värd.