Förra året uppgav 26 av Sveriges kommuner, i Djurens Rätts årliga kartläggning, att de fortfarande köper in burägg. I år har den siffran minskat till 20, vilket innebär att nära 95 procent av Sveriges 290 kommuner nu väljer bort burägg i sin upphandling.
Genom att kommuner och offentliga upphandlare ställer verkningsfulla djurskyddskrav, så kan de göra skillnad för miljoner djur. Ett enkelt sätt att ställa krav på är att inte köpa in ägg från hönor som lever sina liv i burar. Djurens Rätts kartläggning ”Buräggsfria listan” visar vilka kommuner som gör just detta. I år har 270 kommuner valt bort buräggen.
– Det här är en väldigt lovande utveckling, och bland det fåtal kommuner som ännu saknas på listan är anledningen ofta att de har ett upphandlingsavtal som löper under några år. Snart kommer ingen kommun längre köpa burägg, säger Cecilia Mille, sakkunnig i hållbarhetsfrågor hos Djurens Rätt.
Djurens Rätt har i flera decennier arbetat mot burhållning av hönor. För 13 år sedan lade Djurens Rätt om strategin, och sedan dess har antalet hönor i bur minskat med 85 procent till att idag ligga på 6 procent. Trots den stora minskningen hålls fortfarande omkring 500.000 hönor i burar i Sverige.
– Det är glädjande att antalet kommuner som väljer att ta ställning för hönorna ökar för varje år. Att en höna lever sitt liv i en bur som inte är större än ett A4-ark är fruktansvärt och måste få ett stopp. Må detta bli sista påsken som vi pratar om burägg, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Samtliga kommuner från Skaraborg har buräggsfria inköp
Enligt sammanställningen från Djurens rätt återfinns samtliga kommuner i Skaraborg på listan över de kommuner som inte köper in ägg från burhöns.
Buräggshöns
Det finns cirka 500.000 buräggshöns i Sverige idag. Det begränsade utrymmet gör att fåglarna inte kan flyga, och det är för trångt för att de ska kunna sträcka på benen och vingarna. Hönor behöver betydligt större utrymme än burarna medger för att utföra många viktiga beteenden, som att putsa sig.
Även djurhållning av höns som betecknas som ekologiska har utmaning med djurhållningsetiken
De ekologiska hönorna hålls i grupper på upp till 3000 individer. Det som är naturligt för hönor är de i naturligt sammansatta flockar är sällan fler än 20–30 individer. När det handlar om djurhållning av ekologisk äggproduktion får det vara högst sex hönor per kvadratmeter istället för nio.