Egenföretagare har drabbats mycket hårt av coronakrisen. En fjärdedel av egenföretagarna räknar med konkurs inom sex månader om inte läget förbättras.
Sämst är läget för egenföretagare med enskild firma där hela sju av tio har sänkt eller ställt in lönebetalningen till sig själva. Samtidigt anger en fjärdedel av alla med enskild firma att inga krisstöd har passat dem.
Unionen har frågat sina 10 000 egenföretagarmedlemmar om hur de och deras företag drabbats av krisen. Det är andra året i rad som Unionen genomför undersökningen.
Trots förbättringar i vissa delar när det gäller ekonomin för egenföretagare bedöms konkursrisken fortsatt vara hög. En fjärdedel av alla tillfrågade räknade i slutet av februari med konkurs inom ett halvår om inte situationen förbättras. Motsvarande siffra i juni 2020 var nästan hälften.
– Även om den ekonomiska situationen för många egenföretagare på vissa håll har förbättrats är det tydligt att många fortfarande har det mycket tufft. Den snabba ekonomiska återhämtningen som vi kan se i vissa delar av ekonomin verkar inte fullt ut ha nått egenföretagarna, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Undersökningen visar att egenföretagare med enskild firma, alltså egenföretagare som har f-skattsedel och inte driver verksamheten i ett aktiebolag, har svårt att få ihop ekonomin.
Enligt Unionens undersökning är missnöjet med regeringens krispolitik stort bland de med enskild firma, bara 10 procent uppgav att de var nöjda med regeringens krisstöd.
Sedan undersökningen har regeringen genomfört flera lättnader i de befintliga stöden. I februari meddelades bland annat förlängning och lättnader i kraven för att få omsättningsstöd. I slutet av april meddelades det att en företagare som erhåller a-kassa fortsatt ska kunna upprätthålla kundkontakter och genomföra marknadsföring.
– Något som många av Unionens drabbade medlemmar lyfter är att omsättningsstödet inte kan användas av företag som vid krisens utbrott var någorlunda nystartade, eftersom de inte uppfyller kravet på en referensperiod, det är ett problem. Samtidigt är ändringarna av åtgärderna, såsom justeringar av omsättningsstödet och lättnaderna kring kraven på att få a-kassa, steg i rätt riktning, säger Martin Linder.
Utdrag av frågor och svar i Unionens enkät
Hur stor andel av intäkterna har du förlorat till följd av coronakrisen?
- Nästan 50 procent har förlorat mellan 30–100 procent av intäkterna
- 23 procent har inte förlorat några intäkter alls till följd av coronakrisen
Har du behövt sänka din lön/ställa in lönebetalning till dig själv på grund av krisen?
- Knappt 60 procent svarar ja
- Drygt 40 procent nej
Under rådande omständigheter, hur länge klarar sig ditt företag innan det kan bli aktuellt med konkurs?
- 10 procent tror att det kan hända inom 1–3 månader
- 16 procent inom 3–6 månader
- 47 procent ser ingen risk för konkurs som det ser ut nu