177 miljoner i höjning av skatter och 23 miljoner i återkrav till Försäkringskassan, pengar som förvärvats genom kriminalitet – det är några av resultaten som den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet redovisar för 2019.
Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet, där tolv myndigheter ingår, har utvecklats ytterligare under 2019, både inom de operativa insatserna och i de interna arbetsprocesserna. Satsningen har breddats, allt fler myndigheter och andra aktörer ingår i samarbetet (se faktarutan nederst). Det visar den rapport som överlämnades till regeringen för några dagar sedan.
– Samverkan mellan flera myndigheter är avgörande i vårt arbete med att bekämpa organiserad brottslighet och det är viktigt att vi tillsammans prioriterar detta mer. Brottsligheten är avancerad och kräver många olika kompetenser för att vi ska lyckas, säger rikspolischef Anders Thornberg, ordförande i Samverkansrådet.
Färre fällande domar i år, men stora narkotikabeslag
Antalet fällande domar för brott inom ramen för satsningen 2019 var lägre än 2018, vilket var förväntat. Satsningen har dock inneburit stora narkotikabeslag under 2019, vilket tyder på ett högre utfall gällande lagföring under detta år, 2020. Även många vapen har tagits i beslag.
En prioriterad fråga under 2019 har varit att myndigheterna gemensamt ska öka förmågan att bryta utvecklingen med sprängningar och skjutvapenvåld.
Fakta om myndighetssatsningen mot organiserad brottslighet
Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet inleddes 2009. De samverkande myndigheterna är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigeten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen.