Miljösamverkan Östra Skaraborg har under sex veckor kontrollerat 133 verksamheter som hanterar livsmedel i Skövde, Falköping, Hjo Karlsborg och Tibro. Branscher som kontrollerats är restauranger, tillagningskök, caféer och bagerier med flera.
Stor bredd på kontrollpunkterna
Man har haft en stor bredd på kontrollpunkterna; organisationsnummer, att inköp kommer från en godkänd eller registrerad leverantör, att menyerna stämmer överens med vad som köpts in och hur kunderna får information om eventuella allergener. MÖS kontrollerade även rutiner för rengöring av kransilar och att material och produkter som är kommer i kontakt med livsmedel är godkända att använda.
Man testade också hur man tvättade händerna med hjälp av mätinstrument som användes före och efter handtvätt och diskuterade rutiner och noggrannhet.
Brister hos pizzerior
Hos några pizzeriornas menyer stod att de sålde glutenfria pizzor, trots att mjöl hanterades i anläggningarna. Dessutom hade man felaktigt sagt att de använder Parmesanost, när det i själva verket var Grana Padano. Detta kan vara mycket farligt för en äggallergiker, då exempelvis en Grana Padano i många fall kan innehålla ägg.
Dessutom angav man att man hade Parmaskinka när det istället var något annat. MÖS har förklarat vikten av att marknadsföringen av produkterna måste stämma överens med vad som levereras.
Många positiva noteringar
Det noterades att man använde rätt plastverktyg för förvaring av livsmedel och att portar, dörrar och fönster är tillräckligt täta för att förebygga förekomst av skadedjur. Ingen av tillverkarna i kontrollerna använda azofärgämnen i sina produkter.
Man kunde också med hjälp av följesedlar styrka att inköpen var från godkända/registrerade anläggningar. Man hade också en uppfattning om att förståelsen för rengöring av händer var stor.
I slutrapporten står att läsa att av 133 kontrollerade anläggningar, klarade sig 127 st utan anmärkningar.
Kontroller som gjorts i Skövde
Här listas de anläggningar som kontrollerats i Skövde.