Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige. Nu släpper han sina recept till Skövde city news besökare.
Vad har du valt för gott recept idag?
-Det är många som drar sig för att äta rå fisk så som sushi och sashimi. Jag har här med lite annorlunda beredning och smaksättning fått bort lite av den råa fisksmaken.
Stefan Grynge
Sashimi i kuber
Här hittar vi sashimi i kuber gjord på vit tonfisk marinerad i vit balsamico, svartpeppar och rostad vitlök samt torskrygg marinerad i röd jalapeno och chipotle. Det serveras med friterade örter och rotfrukter, smör- och honungssauterade gröna sparrisknoppar sesamkokta röda linser samt honungsteriyaki.
Recept Stefan Grynges Sashimi
300 g vit tonfisk
150 g torskrygg
1 tsk granulerad vitlök
1 tsk grovmald svartpeppar
vit balsamicovinäger
1 röd jalapeno
½ röd paprika
1 liten bit chipotle
50 g sparrisknoppar
50 g vaxbönor
50 g sparris
200 g kokta röda linser
Skär fisken i kuber (se bild) och salta dem lätt.
Rosta dem granulerade vitlöken försiktigt i en torr panna på spisen. Drag av och blanda i svartpeppar.
Lägg på hälften av tonfiskkuberna någon minut. Och tag upp dem så att det blir en fin yta av brynt vitlök och peppar. Pensla återstoden av tonfisken med vit balsamico. Finriv paprika, jalapeno och chipotle och marinera torskkuberna i chilisalsan.
Marinera sparris och bönor i balsamicovinäger och salt. Fräs linserna till tre olika färgnyanser se bild. Garnera med linser, bönor och sparris (se bild). Häll på lite honungsteriyaki (se recept nedan).
Teriyakisås ca 4 dl färdig sås
1 dl honung
2 dl brunt farin eller lätt brynt strösocker
1 dl kraftig ankfond eller hönsfond (går bra med vegobuljong)
2 ½ dl söt soja (typ japansk)
1 tsk färsk riven ingefära (eller ½ tsk torkad)
1 klyfta pressad vitlök
½ msk sesamolja
½ dl halvsöt sherry
1 tsk salt
Blanda alla ingredienser och koka några minuter. Sila och servera.
Fakta: Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att bland annat konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han ett utvalt recept med Skövde city news varje vecka.