Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.
Denna veckan serveras en pommes beignets smaksatt med vitlök, chili och paprika. Det är perfekt att servera till exempelvis en örtgrillad kycklinginnerfilé. Krångligt? Inte alls – och fruktansvärt gott.
Friterad potatis-beignets 4-5 portioner
1 sats branddeg (se nedan)
450 gram skalad potatis
50 gram finhackad torrfräst paprika
1 pressad vitlöksklyfta
3 krm kajennpeppar
2 tsk paprikapulver
4 msk finhackad persilja
Koka potatisen och pressa den. Blanda i alla övriga ingredienser under stark vispning och låt svalna. Fritera små bollar eller miniägg i 170° fritös tills de är gyllengulbruna.
Recept branddeg
1½ dl vatten
75 gram smör
90 gram vetemjöl
2 ägg
Koka upp vatten och smör. Tillsätt vetemjölet och rör snabbt med en träslev tills smeten släpper från både kastrull och slev. Tag av och låt svalna något och rör i äggen ett i sänder.
Fler recept från Stefan Grynge
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.
Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.