Nu har takten ökat i projektet ”Skövde City 2020” med målet ta hem den prestigefyllda titeln årets stadskärna 2020. Men målet är inte i första hand att vinna ett pris – det är en myllrande stadskärna.
På tisdagskvällen hölls ett nytt stormöte för alla intresserade där bland annat status för ombyggnationen av torget. Ett fyrtiotal intresserade samlades för att lyssna. Målet är att försöka möjliggöra evenemang, torghandel och spontana aktiviteter i stadskärnan. Man tänker sig stadskärnan som Skövdes vardagsrum och festrum.
Projektet Skövde City 2020 är ett samarbete mellan Skövde kommun, Skövde Cityförening och Next Skövde. Syftet med projektet är att få ihop aktörerna i Skövdes centrum för att tillsammans utveckla Skövdes stadskärna.
Målet är att vinna utmärkelsen Årets stadskärna 2020 och mycket har redan gjort för att förbättra stadens chanser att kamma hem utmärkelsen.
Bland annat har olika arbetsgrupper med deltagare från både stadens företag, kommunen och föreningar skapat en vision för stadskärnan med ledorden Genuint, Genialt och Spontant. Skövde cityförenings ordförande Maria Leo berättade på mötet om alla de arbetsgrupper som har tagits fram, och att det är bra energi och drift i arbetsgrupperna.
Invigning av torget sker på Matfestivalen
Invigning av torget kommer att ske den 30 augusti kl 16:00 på Matfestivalen. Där kommer att finnas en tidskapsel där man ska kunna skicka med hälsningar från 2019 till framtiden så kan man passa på.
Hertig Johans torg har många detaljer som man tänkt på
Det har dragits fram vatten och el, och man har förberett en fot för att kunna fästa en julgran eller midsommarstång. Man berättade om det underjordiska bevattningssystem och miljötänket bakom förvandlingen.
Man berättade att man tänkt på detaljer som att ha lite högra sittbänkar för att göra det lättare för äldre att sätta och resa sig.
I ljussättningen har alla lampor bytts till LED-belysning och de kommer att lysa upp trädkronorna och fixat fontänbelysningen som inte har fungerat de senaste 10 åren.
Kyrkparken i Skövde ska bli mer instagramvänligt
Man har fått ett förhandsbesked om att det finns pengar att använda nästa år. Skövde var en gång i tiden parkernas stad med Järnvägspark, kyrkpark, kuranstalt och ett modernt hotell 1880.
Bland tänkbara idéer nämner man att man vill kunna göra det möjligt för upplevelser, aktiviteter, lekytor och även som plats för svalka och vila. För nu är stället oftast något man passerar igenom på väg till någon annanstans. Bland de mer uppseendeväckande tankarna är en isbana i parken och att det ska vara instagramvänligt.
Guide Fysisk miljö
Filip Rapp berättade om delprojektet ”Guide fysisk miljö”. Han lyfte Långgatan som ett exempel på hur man jobbar inom ramen för Guide fysisk miljö. Man började med områdets utmaningar och utgick från det innan man dokumenterade sina önskemål.
Se Youtube-filmen här när Filip Rapp presenterar tankar kring Långgatan.