Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur och är en uppskattad skövdeprofil. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.
Idag bjuder Stefan på ett smarrigt recept på savoykålsinbakad torskrygg fylld med edamerost, rostad vitlök, persilja och gul paprika. Detta serveras med potatis- och rödbetskaka, med gul lök och morot, samt lime- och honungssås smaksatt med dill. Det är riktigt smarrigt!
Recept för torskryggen
1 dl riven ost
5 skivade rostade vitlöksklyftor
1 liten finskivad rostad paprika
2 tsk hackead persilja
2 äggulor
Blanda i hop ingredienserna.
Skär bort den grövsta delen av stammen och koka bladen 5 minuter. Skär upp torskryggen och salta och peppra. Lägg savoybladen på smort smörpapper och lägg fisken på bladen. Bred på fyllningen och rulla ihop. Grädda ugn 150 gradig ugn ca 5-10 minuter. Tag ut dem ur smörpappret och griljera i 200 gradig ugn ca 10-15 minuter.
Recept på lime, dill- och honungssås
1 msk margarin
1 msk vetemjöl
1 dl kraftig fiskbuljong
2 dl grädde
2 msk vitt vin
1 msk hackad dill
saft och finrivet skal från en lime
1 msk honung
peppar
salt
Fräs ihop margarin och mjöl och späd med fiskbuljongen.
Tillsätt grädde, vitt vin och koka ihop cirka 10 minuter.
Smaksätt med dill, limerasp, limesaft och honung. Viktigt är att man får ett bra förhållande mellan syran och sötman
Mixa såsen slät och grön och smaka av med lite salt och peppar.
Potatiskaka – recept
400 g kokt stompad potatis och 100 g stompade morötter, och en liten riven kokt rödbeta. Blanda i en sauterad finhackad gul lök och 75 g skivade frästa champinjoner samt salt och peppar. Strö lite ost över och baka på plåt i 175 gradig ugn i ca 30 minuter.
Fler recept från Stefan Grynge
Klassiska svenska grytor på Grynges vis
Grynge serverar vegetariskt från Italien
Grynges BBQ-griljerade kamben
Grynges Pommes Beignets
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina nästan 3000 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.
Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.