Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur och är en uppskattad skövdeprofil. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.
Idag föreslår Grynge grillat sidfläsk med kålrotsrakor gjorda på potatis, kålrot, morot och lök serveras med hemgjord röd vinbärssylt samt salt- och svartpepparrostade äpplen. För de som önskar ett vegetariskt alternativ; använd quorn istället för rimmat fläsk.
Recept på rotsaksrakor
500 g skalad finriven potatis
200 g skalad finriven kålrot
1 finhackad gul lök
100 g skalad finriven morot
2 ägg
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser.
Grädda rårakorna i en panna på spisen.
Recept på vinbärssylt
1 liter röda vinbär
650 g socker
3 msk konjak
4 msk vit balasmikovinäger
3 krm salt
Blanda alla ingredienser och koka ca 6-7 minuter på spisen. Drag från spisen och låt kallna. Frys in i småförpackningar. Håller sig ca en vecka i kylskåp
Fler recept från Stefan Grynge
Timjan- och pankostekt torskrygg
Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål
Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren
Torskrygg
Klassiska svenska grytor på Grynges vis
Grynge serverar vegetariskt från Italien
Grynges BBQ-griljerade kamben
Grynges Pommes Beignets
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål
Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren
Torskrygg
Klassiska svenska grytor på Grynges vis
Grynge serverar vegetariskt från Italien
Grynges BBQ-griljerade kamben
Grynges Pommes Beignets
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina nästan 3000 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.
Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.