Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur och är en uppskattad skövdeprofil. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.
Idag föreslår Grynge två recept på färggranna soppor. Servera sopporna var för sig eller gör några snygga mönster ihop som på bilden.
Ärtpurésoppa
(ca 9 dl färdig soppa)
200 g färska eller frysta spritärtor
100 g edamamebönor (sojabönor) färska eller frysta
100 g kokta kikärtor
5 cm av det gröna på purjolöklöken
3 msk smör
2 dl grönsaksbuljong (ej för salt)
3 dl kokosmjölk
3 msk smör
3 msk vitt vin
Salt o peppar
Finhacka purjolöken och fräs den i lite smör utan att den får färg.
Häll på buljong och vin. Låt koka upp tills löken är helt mjuk.
Tillsätt ärtor, sojabönor, kikärtor och kokosmjölk, gör ett snabbt uppkok. (tänk på att soppan lätt blir missfärgad vid för lång koktid eller varmhållning).Kör allt i en mixer tills konsistensen är slät och fin. Är soppan för tjock späder man med vatten. Smaksätt med salt och peppar. Gör ett snabbt uppkok innan servering.
Blomkålspurésoppa
(Ca 6 dl färdig soppa)
300 g blomkål
1 finhackad gul lök (medelstor)
3 msk matolja
2 dl grönsaksbuljong
2 dl sojamjölk
salt o peppar
Fräs löken i smöret utan att den tar färg. Tillsätt blomkålen i små buketter. Häll på buljong och låt koka tills blomkålen i mjuknat. Kör allt i en mixer tills konsistensen är slät och fin. Häll tillbaka i kastrull och tillsätt sojamjölk. Låt koka upp och späd ev till lagom soppkonsistens med vatten. Smaksätt med salt och peppar.
Fler recept från Stefan Grynge
Rotsaksrakor och hemgjord vinbärssylt
Timjan- och pankostekt torskrygg
Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål
Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren
Torskrygg
Klassiska svenska grytor på Grynges vis
Grynge serverar vegetariskt från Italien
Grynges BBQ-griljerade kamben
Grynges Pommes Beignets
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål
Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren
Torskrygg
Klassiska svenska grytor på Grynges vis
Grynge serverar vegetariskt från Italien
Grynges BBQ-griljerade kamben
Grynges Pommes Beignets
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina nästan 3000 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.
Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.