Långa vårdköer har länge bitit sig fast i Västra Götalandsregionen. Läget har dessutom förvärrats sedan den rödgröna ledningen tog över styret i regionen. Genom initiativ från GrönBlå Samverkan kommer nu arbetet för att bygga ut vårdcentralerna och kapa köerna att trappas upp.
I Västra Götaland väntar 90 000 personer i vårdkö, och även om regionens egna sjukhus spelar en central roll, behöver vi överväga fler lösningar och ta hjälp av alla tillgängliga resurser och utförare för att möta vårdbehovet.
Nyligen röstades GrönBlå Samverkans (M, KD, C och L) förslag till fördelning av medel till hälso- och sjukvården i Västra Götaland igenom. Den totala budgetramen är densamma som den rödgröna ledningens (S, V och MP) förslag, men vi har prioriterat satsningar som möter behoven. Till skillnad från de rödgröna partierna vill vi inte kasta pengar i svarta hål. Istället är vi tydliga med var pengarna ska riktas. Vi väljer att skjuta till ett tillskott på 5 % till sjukhusen i egen regi, samtidigt som sjukhusens pensionskostnader minskar med 350 miljoner, en kökortningssatsning på 500 miljoner samt en förstärkning av primärvården med cirka 300 miljoner.
Under innevarande mandatperiod har köerna till specialistvården förvärrats. Nästan varannan patient faller utanför vårdgarantins 90 dagar till förstabesök hos specialistläkare och även till operation. Kökortningssatsningen är därför inriktad på att upphandla mer specialistvård av externa vårdgivare vilket bidrar till att korta de alltför långa vårdköerna. Särskilda åtgärder behövs för att öka upphandlad vård inom ögonsjukvård, ortopedi och gynekologi där människor väntar alldeles för länge. Ingen ska behöva vänta på vård i onödan när kapacitet finns.
Vi stärker upp vårdcentraler och rehabmottagningar för att avlasta sjukhusen och minska vårdköerna. Med vår budget säkrar vi rätten till fast läkarkontakt – en ersättning som det politiska styret ville ta bort. Vårdcentralerna är en viktig pusselbit för att öka tillgängligheten i vården. Vi utökar antalet utbildningsplatser för allmänläkare och vi har säkrat den gynekologiska utbildningsmottagningen för blivande läkare på vårdcentralerna.
GrönBlå Samverkan gör även viktiga satsningar på den prehospitala vården, med fokus på att förbättra ambulanssjukvården och stärka bemanningen på akutmottagningarna. Det handlar bland annat om att stärka samverkan mellan ambulansverksamheten och alla mobila hälso- och sjukvårdsteam som rullar på vägarna, för att invånare både i städerna och på landsbygden ska känna sig trygga med att få vård i tid.
Vi kan konstatera att den rödgröna ledningen nu tappat ledningen för hälso- och sjukvården i regionen. I ett pressmeddelande har ledningen kallat beslutet om fördelningen till hälso- och sjukvården “odemokratiskt”. Agerandet andas panik. Beslutet har fattats i demokratisk ordning helt i enlighet med kommunallagen. Ledningen borde ägna sig åt att lösa sjukvårdens riktiga problem istället för att driva påhittade processfrågor.
Stefan Svensson (KD), 2:e vice ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden
Gustaf Josefson (M), ledamot i operativa hälso-och sjukvårdsnämnden
Cecilia Andersson (C), ledamot i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden
Pär Lundqvist (L), ledamot i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden