H&M-vd:n Helena Helmerssons beslut att avgå ställer många frågor. Nu är inte ens 10 procent av vd:arna på börsen kvinnor. Det är bedrövligt på många sätt. Det privata näringslivet klarar inte att ge rätt förutsättningar för att ta tillvara den kompetens som kvinnor har.
Jag skrev boken Lyft varandra- en guide till halva makten i syfte att näringslivet skulle kunna dra nytta av de erfarenheter på jämställdhetsområdet som övriga samhället tragglat med i årtionden. Att det behövs göra något på det området är uppenbart. Det kan ta mycket lång tid att få en atmosfär där både kvinnor och män jobbar på lika villkor. Det måste ändras i takt med att vi ställer krav på fler kvinnor på ledande positioner.
Som vd-kvinna blir du mer ifrågasatt internt, det kunde en SNS-rapport visa häromåret. Dessutom bli kvinnor hårdare granskade i medierna. Förväntningarna på kvinnor från kvinnor och män internt, inom vänkretsen och i det omgivande samhället är skyhöga. Det sägs inte rakt ut men en kvinnlig VD ska ta ett betydligt större ansvar för hemmalivet än vad manliga VDar förväntas göra. Kvinnor har mycket mer att förhålla sig till i vd-rollen än män. Det är en väldigt speciell position med ett enormt ansvar. Du får bära skulden och kan bli avsatt på dagen. Och du får förstås också lön därefter. De vd:ar som har varit längst på börsen har ofta varit på ett och samma bolag väldigt länge.
Jag intervjuade Amanda Lundeteg VD Stiftelsen AllBright och i boken Lyft varandra en guide till halva makten utvecklar hon sin erfarenhet som jämställdhetsexpert. Genom att mäta andelen kvinnor i börskoncernledningar och hela koncerner går det att bedöma hur rekryteringsbasen för svenska styrelser utvecklas över tid. Med hjälp av statistik över andel kvinnor på civilingenjörs-, ekonom- och juridikutbildningar samt på chefsnivå i privat sektor går det att se hur kvinnor faller bort trots utbildning och erfarenhet. Enligt Lundeteg är det även väldigt stora skillnader mellan branscherna när det gäller jämställdhet.
Kvinnor har inte heller samma nätverk och får inte de ryggdunkningarna som kan behövas i tuffa lägen.
Så här kan vi inte ha det i ett land som påstår att alla har samma rättigheter och möjligheter. Det krävs förändringar för just nu går jämställdheten bakåt på många håll.
Monica Green
Krönikör Skaraborgs Nyheter