Folkhögskolan har i mer än 100 år bidragit till bildning, välfärd och kultur i hela vårt land så även i Skaraborg. Långt innan den kommunala vuxenutbildningen fanns tog sig folkhögskolorna sig an de kvinnor och män som behövde komma ikapp i sin utbildning eller som vill testa något nytt. Folkhögskolan ger människor möjlighet att byta bana mitt i livet. Det ger en andra eller en tredje chans, eller för några till och med en räddning som gett framtidstro och självkänsla. Folkhögskolorna är en viktig del av vår svenska demokrati.
Så borde det fortsatta att vara men neddragningar av resurserna till folkbildning och folkhögskolor skapar stor oro. Det talas till och med om att studier på folkhögskola inte ska ge rätt till studiemedel från CSN och om att utreda hur alla folkhögskolor ska kunna läggas ned. Det rimmar mycket illa med att rusta kvinnor och män för att klara sig på egen hand och bidra till välfärden i Skaraborg och resten av landet.
De flesta av folkhögskolorna drivs av civilsamhället; kyrkor, folkrörelser och andra föreningar.
I Skaraborg drivs Hjo, Axevalla och Hellidens folkhögskolor av olika folkrörelser, Vara folkhögskola ägs av Västragötalandsregionen. Hellidens Folkhögskola som ligger i Tidaholm har även en filial, Skövde konstskola, som bedrivs i Rosa huset.
När arbetslösheten förväntas växa är det viktigt att människor får fler chanser att klara skolan och att vidareutbilda sig för att ta de jobb som finns.
Folkhögskolan är en omistlig del av svensk utbildning och har lyckats väl med sitt uppdrag. Det ger fler chanser för de som inte har föräldrar som pushar på, hjälper till med läxor och uppmanar till nyfikenhet och allmänbildning. Det är både sorgligt och obegripligt att de som påstår sig stå på folkets sida mot ”eliten” gör precis tvärtom om när de får chansen att styra. Det är kontraproduktivt att dra ned på stödet till folkhögskolorna, särskilt i en tid där många riskerar att bli arbetslösa med en hög inflation och lågkonjunktur i samhället. Då är folkhögskolorna en viktig språngbräda in till utbildningar och arbetslivet.
Det borde vara fler som få chansen att utbilda sig, fortbilda sig och förkovra sig – inte färre. Därför borde stödet till folkhögskolorna höjas, vara förutsägbart och tryggt för alla som planerar utbildningarna och för studenterna.
Monica Green
Krönikör Skaraborgs Nyheter