För många av oss slog Think Pinks olagliga verksamheten, med att hantera bygg- och rivningsavfall, ned som en bomb. Så många som 15 kommuner har drabbats: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Strängnäs, Uppsala, Västerås, Östhammar och min egen kommun Skövde.
2012 startade Think Pink ta hand om avfall åt kommuner. Ingen visste då att avfallet inte hanterades korrekt. Företaget hade en laglig fasad och anläggningarna har haft regelbunden tillsyn, men 2020 väcktes misstankar om regelöverträdelser. Think Pink efter påstötningar flyttat avfall till andra kommuner, på andra håll har det blivit liggande. Att det tog så lång tid att upptäcka beror på att det från början var många små ärenden i olika kommuner. Myndigheterna såg tillslut ett samband mellan dem och då framför allt efter att avfallshögar har självantänts och brunnit under lång tid.
I vissa fall har avfallet krossats och komprimerats, vilket krävt analys för att fastställa innehållet. Polisen har använt drönare och grävskopor för att undersöka platserna. Elektronik och leksaker har lagts öppet tillsammans med byggavfall. Den misstänkt otillåtna avfallshanteringen har enligt åklagaren lett till utsläpp av höga halter av bl.a bly, kvicksilver och arsenik, något som innebär stora risker både människor och miljö.
Detta måste leda till bättre samverkan mellan myndigheter och över kommungränserna. Miljöinspektörernas kompetens behöver stärkas ytterligare, både i hur avfallet ska kontrolleras och hur det ska följas upp, de behöver också bättre ledning i sitt viktiga arbete med kontroller och stickprovet. Visst är det svårt eftersom det handlar om många och självständiga tillsynsmyndigheter, som har separata tillsynsregister. Även de som upplåter sin mark och de som köper tjänster för avfallshantering behöver mer kunskap så att detta inte händer igen.
Think Pink borde inte anlitats ändå har så många kommuner duperats.
Oseriösa aktörer inom avfallshantering utgör ett allvarligt hot för vår natur, men också tilliten av allmänheten. Många kan tappa tilltron till att sortera sitt eget avfall om de ”stora bovarna” får hållas och kostar miljon belopp att sanera. Pengar som skulle kunna ha använts till många bättre ändamål i kommunen.
Det behövs en ny lagstiftning och jag tänker ta de initiativ som behövs för att få till en förändring.
Monica Green
Krönikör Skaraborgs Nyheter